05 April 2023

Film over Landgoed Bijdorp

Ga naar overzicht

Deel op:

uize Bijdorp, moederhuis van de dominicanessen van Voorschoten, begon ooit als buitenplaats voor rijke stedelingen. Een prachtig gemaakte film vertelt het verhaal van dit onlangs overgedragen klooster.

De film is deel van een tiendelige serie films over buitenplaatsen in Zuid-Holland, getiteld Verhalen van Hollands Buiten. Te zien op de website www.hollandsbuiten.nl, onderdeel van de website Geschiedenis van Zuid-Holland.

In 1875 kocht de Congregatie van de Heilige Catharina van Siëna de op dat moment bijna twee eeuwen oude buitenplaats Bijdorp in Voorschoten. Anderhalve eeuw lang was Bijdorp voor de zusters hun thuisbasis, met onder meer een school, een noviciaat en een bijzondere kapel.

Vanuit Bijdorp verrichtten de zusters hun werken voor de omgeving, de maatschappij, de zwakkeren en behoeftigen in de samenleving in Nederland en in het buitenland. Bijdorp werd ook de plek waar de zusters terugkeerden als zij zelf oud en behoeftig werden. Zo werd Bijdorp een ankerplaats in het leven van de zusters.

Maar de in 1841 opgerichte Congregatie nadert haar voltooiing. Daarom hebben de zusters werk gemaakt van de toekomst van deze bijzondere plek, waarin de geschiedenis en de waarden van hun werken en levensvisie zo verankerd liggen.

Eerder verschenen

17 februari 2023
Leestijd 6 min

Toekomst voor Huize Bijdorp

Lees meer