24 April 2023

'Componeren is voor mij mediteren'

Ga naar overzicht

Deel op:

n het tijdschrift Volzin staat een indringend portret van componist Kris Oelbrandt. Hij was monnik in Zundert, nu is hij lid van de Kloosterhof van het Dominicanenklooster Zwolle.

Klik om het artikel te lezen

Sinds componist Kris Oelbrandt buiten de muren van het trappistenklooster leeft, is zijn muziek een stuk contemplatiever geworden. ‘In de abdij streefde ik naar de buitenwereld, in de buitenwereld streef ik naar de abdij’, zegt de Vlaming die twee jaar geleden ‘met pijn in het hart’ abdij Maria Toevlucht in Zundert verliet om meer ruimte te vinden voor zijn muziek.

Helemaal los van kloosterlijk leven is Oelbrandt na zijn uittreding niet. Vanuit zijn achterkamer heeft hij zicht op het majestueuze klooster van de Dominicanen in Zwolle. Samen met zijn vrouw Anneke is hij betrokken bij de slinkende religieuze gemeenschap; tweemaal daags verzorgen ze samen met de broeders de viering.

Naast zijn werk als componist volgt Oelbrandt aan de Radboud Universiteit in Nijmegen een opleiding tot geestelijk verzorger.

Eerder verschenen