01 Maart 2023

Veerkracht 7

Ga naar overzicht

Deel op:

Meestal kan ik een fout gemakkelijk bekennen, maar soms kost dat tijd.’

Lees het evangelie van vandaag

Meestal kan ik een fout gemakkelijk bekennen. Maar soms kost dat tijd. Dan moet ik leren mezelf te aanvaarden met mijn tekortkoming.

Daarvoor weglopen is verleidelijk. Die verleiding wordt groter als iemand in een milieu leeft waar wegduiken gangbaar is of waar de leugen een politieke macht is geworden.

Het is dan moeilijk goed met iemand in gesprek te komen.

Jezus probeert dat, maar zijn volk wil een teken, een bewijs en schermt zich zo af van de liefde van de Eeuwige. Dat is erg, want iemand die van schone schijn leeft is levend al dood. Jezus uit zijn wanhoop in woede, in een uiterste poging hen te bereiken.

In de film ‘Dead man walking’ zoekt een religieuze regelmatig een ter dood veroordeelde moordenaar op. Tegen beter weten in blijft hij zijn daad ontkennen. Maar haar liefdevolle aandacht schenkt hem tenslotte de veerkracht om onder ogen te zien wat er is gebeurd. Dan kan hij als levende sterven.

Dat ook wij de veerkracht mogen vinden om onze tekorten onder ogen te zien en het gesprek te blijven zoeken met hen die verharden, opdat wij samen leven.

Anneke Grunder
Lekendominicaan

Eerder verschenen