31 Maart 2023

Veerkracht 33

Ga naar overzicht

Deel op:

Het is lang niet altijd eenvoudig om te weten wanneer je iets goed doet.’

Lees het evangelie van vandaag

‘Ik begrijp die dochter gewoon niet, waarom doet ze dit?’

Het is wat een zorgmedewerker verzucht tijdens het moreel beraad dat ik begeleid. Samen met haar collega’s onderzoeken we wat het goede is om te doen in deze specifieke situatie op hun werk.

Het is lang niet altijd eenvoudig om te weten wanneer je iets goed doet. Je kunt regels en protocollen volgen, maar die bieden niet altijd een oplossing. En iets wat in jouw ogen goed is, hoeft voor een ander helemaal niet zo te zijn. Standpunten kunnen zich dan nogal eens verharden. Vaak met het gevolg dat je er met elkaar niet uitkomt en er niets meer gebeurt.

Tijdens het moreel beraad onderzoeken we met elkaar wat in deze situatie belangrijk is voor de dochter. We onderzoeken ook wat belangrijk is voor haar moeder en wat belangrijk is voor henzelf als zorgmedewerkers.

Het is een kantelmoment als ze zich realiseren dat de dochter dit doet vanuit liefde voor haar moeder. Met dit in gedachten vinden ze een oplossingsrichting die recht doet aan iedereen die betrokken is in deze situatie. Zo kunnen ze weer verder!

Yvonne Riemeijer
Lekendominicaan

Eerder verschenen