30 Maart 2023

Veerkracht 32

Ga naar overzicht

Deel op:

ogen we openstaan voor de Geestkracht van de Verrezene en ons spiegelen aan zijn woorden en daden – opdat we leven!

Lees het evangelie van vandaag

Sint Jan geeft ons vandaag een voorbeeld van totaal onbegrip tussen Jezus en de Joodse leiders! De discussie eindigt zelfs met een poging Jezus te stenigen.

Het doet je denken aan de verhitte discussies die plaats vonden tussen de boeren en de mensen die de biodiversiteit hoog hielden. Of aan de gewelddadigheid en doodsbedreigingen rond politieke kwesties. Wantrouwen, onzekerheid, vrees voor verlies verlammen de veerkracht en flexibiliteit om naar elkaars identiteit en gevoelens te luisteren.

Sint Jan beschrijft vanuit een latere tijd het groeiend ongeloof en de toenemende verharding van de Joodse leiders en hun volgelingen jegens Christus en zijn volgelingen. Dan is Jezus al lang ter dood gebracht en probeert men zijn woorden te smoren. Wat een afstand is er tussen Jezus’ eerlijk getuigenis en het platte, zelfverzekerde gepraat van zijn tegenstanders!

‘Als iemand mijn woord onderhoudt zal hij in eeuwigheid de dood niet zien’, zegt Jezus. Hij, de Bron van leven, wil mensen doen leven: authentiek en voor altijd. Maar de anderen, gevangen in een kramp, slaan Hem om de oren met hun beeld van Abraham.

Mogen we openstaan voor de Geestkracht van de Verrezene en ons spiegelen aan zijn woorden en daden – opdat we leven!

Wijbe Fransen
Dominicaan

Eerder verschenen