27 Maart 2023

Veerkracht 29

Ga naar overzicht

Deel op:

walen in duisternis leidt tot de dood, gaan in het licht brengt tot leven.

Lees het evangelie van vandaag

Ik ben het licht der wereld. Wie mij volgt, dwaalt niet rond in duisternis, maar zal het licht des levens bezitten.

Ons Mariaconvent in Berg en Dal ligt in een schitterende omgeving, waarin je de lenteperiode – gesierd door sneeuwklokjes, krokussen en ontluikende narcissen, en waar vogels beginnen te paren en te nestelen – kunt merken dat de dagen weer beginnen te lengen.

Dag aan dag krijgt het licht de ruimte en trekt de duisternis zich meer en meer terug. Open je deuren en luiken, om nieuwe veerkracht en leven te ontvangen.

Prachtig om te volgen en bovendien een mooie metafoor voor de tijd waarin wij leven. Want duisternis is er altijd om ons heen, ver weg, waar oorlogen woeden zoals in Oekraïne en mensen zinloos het leven laten door aardbevingen en overstromingen.

En dichtbij, waar mensen elkaar het leven onnodig moeilijk maken. Maar het licht krijgt op den duur de overhand. Dwalen in duisternis leidt tot de dood. Gaan in het licht brengt tot leven.

Licht en duisternis spelen op vele momenten in ons bestaan. Kiezen voor een lichtend bestaan betekent: de leugen afwijzen, geen onrecht plegen, de onwaarheid verwerpen.

Harry Penninx
Dominicaan

Eerder verschenen