25 Maart 2023

Veerkracht 28

Ga naar overzicht

Deel op:

Ik pas wel in een wereld van maakbaarheid en zelfredzaamheid.’

Lees het evangelie van vandaag

Gij zijt de gezegende onder de vrouwen. Zij schrok van dat woord.

Maria brengt mij ontvankelijkheid en vertrouwen. Ik ben daar niet zo goed in. Ik heb liever grip op dingen, houd van zekerheid, van concreet, van tastbaar en het líefst voorspelbaar. Ik pas wel in de wereld waarin we denken dat we het zelf kunnen, van maakbaarheid en zelfredzaamheid.

En toch.. schuurt dat ook bij mij. Juist in mijn werk in de zorg weet ik dat we in ons leven van alles en nog wat kunnen overkomen dat ons leven doet wankelen. Je raakt een dierbare kwijt, je wordt ziek. Er kan ons van alles gebeuren, dat wij niet in de hand hebben.

Maria laat mij zien dat mijn weg niet via zekerheid, of zelfredzaamheid en zeker niet via maakbaarheid loopt. Misschien kan ik met Maria op zoek gaan naar sporen van leven, van nieuw leven. Juist in de wereld om mij heen kijken waar begint het bij mij te tintelen, wat houdt mij op de been, wat geeft mij energie, Kijken naar het onverwachte en daar ontvankelijk voor zijn.

Margot van Veen
Lekendominicaan

Eerder verschenen