23 Maart 2023

Veerkracht 26

Ga naar overzicht

Deel op:

Woorden krijgen meer zeggingskracht als ze overeenstemmen met wat je doet.’

Lees het evangelie van vandaag

Kunnen we nog aannemen wat een ander zegt? Wie zijn oor te luisteren legt hoort en ziet ook hoe mensen elkaar overschreeuwen met hun eigen gelijk, hun eigen waarheid. Open staan, ontvankelijk zijn voor de mening – of de waarheid zoals je wilt – van een ander lijkt steeds zeldzamer te worden. Wie het hardst schreeuwt, trekt aan het langste end.

Maar woorden – je eigen waarheid – blijven holle leuzen als je niet laat zien wat ze voor je betekenen, dat er mee aan de slag gaat. Dat je ook daadwerkelijk getuigt van wat je zegt: ‘practice what you preach’ luidt het spreekwoord in goed Nederlands.

Woorden krijgen meer zeggingskracht als ze overeenstemmen met wat je doet. ‘Het zijn juist de werken die van mij getuigen’ zegt Jezus in het evangelie vandaag. Dus niet wat anderen van mij zeggen, en al helemaal niet wat ik van mij zelf zeg.

Laten we in deze Veertigdagentijd de tijd nemen om wat vaker de daad bij het woord te voegen. En de goede werken van anderen te zien en te waarderen, zonder deze te overtroeven of te overschreeuwen.

Michael-Dominique Magielse
dominicaan

Eerder verschenen