17 Maart 2023

Veerkracht 21

Ga naar overzicht

Deel op:

Richt je met alles wat je in je hebt tot die Ene, tot dát Ene, dat goed, waar en écht is.’

Lees het evangelie van vandaag

‘Hoor Israël!’, staat er vandaag in het Evangelie. Sjema Yisraël! Hoor! Luister!

Als een stadsomroeper die het nieuws komt brengen, refereert Jezus aan het eerste gebod. Recht doende aan zijn joodse wortels, aan de tekst uit Deuteronomium, staat hij daar. Ik stel me voor dat hij zijn hand op zijn hart legt. Of, zoals bij het afleggen van de eed, dat hij twee vingers van zijn rechterhand opsteekt. Hier geen futiliteiten of loze praatjes, het is menens.

Onze God is Eén, zegt Jezus, Hij is begin en einde, oorsprong en doel, is de Liefde die was, is en komen zal. Leef mét en vóór en ín die God. Richt je met alles wat je in je hebt tot die Ene, tot dát Ene, dat goed, waar en écht is. En bemin je naaste als jezelf.

Het Sjema Jisraël is het centrale deel geworden in het ochtend- en avondgebed van Joodse mensen. Het woord Sjema betekent niet alleen ‘hoor’, maar ook ‘besef’: neem het in je op met huid en haar.

Dus laten we luisteren, met dichte ogen.

Corinne van Nistelrooij
Lekendominicaan

Eerder verschenen