15 Maart 2023

Veerkracht 19

Ga naar overzicht

Deel op:

We hebben nogal eens de neiging om in tegenstellingen te denken, alsof we het verleden kunnen vergeten of achter ons kunnen laten.’

Lees het evangelie van vandaag

De Thora, de Wet, zal niet vergaat, zegt Jezus. Want in de Wet ligt de hele levensleer vervat. Wat jij niet wil dat jou wordt aangedaan, doe dat ook je naaste niet aan.

De Thora roept de mensenrechten uit. Het onvervreemdbare recht van de mens op leven. In de Wet staat dit alles beschreven.

Jezus hoorde bij het joodse volk. Hij bleef trouw aan de Wet. Hem volgen betekent dat wij, evenals Hij, trouw blijven aan de Thora en die niet tussen haakjes zetten.

We hebben nogal eens de neiging om in tegenstellingen te denken, alsof we het verleden kunnen vergeten of achter ons kunnen laten. Waar we spreken over de navolging van Jezus, moeten we ons ervan bewust zijn dat we evenals Hij geroepen zijn om trouw te blijven aan alles wat in de Wet beschreven staat: de fundamentele rechten van de mens. Zonder de eerbiediging van die rechten mogen we ons geen volgelingen van Jezus noemen.

Ben Vocking
Dominicaan

Eerder verschenen