14 Maart 2023

Veerkracht 18

Ga naar overzicht

Deel op:

Wat vind je lastiger: kwaad zijn op een ander of op jezelf?’

Lees het evangelie van vandaag

Wat vind je lastiger: kwaad zijn op een ander of op jezelf? Ik word sneller redelijk en rustig, als het over iemand anders gaat. ‘Ze bedoelde het niet verkeerd’, ‘Hij is nu eenmaal zo’ of ‘Fouten maken is menselijk’. Bij een pijnlijk conflict is dat moeilijker. Vergeven is een taai proces, van hoofd, hart en ziel.

Mezelf vergeven is nog pittiger. Mijn innerlijke criticus is luidruchtig ‘Ik had toch? Sukkel, je weet toch…’ Mijn schuldgevoel wordt aangewakkerd door de mode van de mondige, zelfredzame, veerkrachtige  burger. Als je wilt en je best doet, kun je alles. Lukt het niet, dan ben je kwetsbaar. Alsof we dat niet allemaal zijn….

Gelukkig hebben we ook oeroude, ijzersterke verhalen met een ander geluid, die vertellen dat het leven niet maakbaar is. Vandaag horen we dat we zeventig maal zeven keer vergeven worden, oneindig vaak dus.

We hoeven niet volmaakt te zijn, we mogen falen, klungelen. Onszelf vergeven en weer opstaan. Dat geeft veerkracht….ook om de ander te vergeven.

Marianne Merkx
Lekendominicaan

Eerder verschenen