11 Maart 2023

Veerkracht 16

Ga naar overzicht

Deel op:

”Hij eet met zondaars”, merkten toentertijd nette en keurige mensen op, met afkeurende blikken naar Jezus.’

Lees het evangelie van vandaag

Een man pleegt winkeldiefstal en betrekt zijn zoontje hierin. Hun familie is een samenraapsel; een dochter zit in het sekswerk; maatschappelijk werkers worden ontweken. Niet veel zaaks, denk ik bij het zien van de Japanse film De winkeldieven.

Dan passeren vader en zoon een huis, waar elke dag een klein meisje stil en timide voor het raam zit. Ze is niet gewenst. Het beroert hen en ze nemen haar mee naar huis. Daar vindt zij een hartelijke oma en moeder, wordt teder aangeraakt en bloeit op; en voor het jongetje wordt zij een zusje-kameraad, ook in de diefstal.

Een morsige familie komt zo in beeld, maar wel mensen waarvan je gaat houden.

Zij worden ontdekt door maatschappelijk werk en justitie. Ontvoering wordt hun ten laste gelegd. Ook andere vergrijpen komen tevoorschijn. Het meisje moet terug naar haar wettige ouders. Met tranen in de ogen zie ik haar weer stil en timide worden.

Hij eet met zondaars, merkten toentertijd nette en keurige mensen op, met afkeurende blikken naar Jezus. Maar wie zijn de zondaars; en wie de rechtvaardigen?

Jozef Essing
Dominicaan

Eerder verschenen