10 Maart 2023

Veerkracht 15

Ga naar overzicht

Deel op:

ver inclusiviteit en de afgekeurde steen die hoeksteen wordt.

Lees het evangelie van vandaag

In onze straat woont een meisje met Down. Ze gaat naar dezelfde basisschool als haar zusje, hier om de hoek.

Alle kinderen, dus ook kinderen met het Downsyndroom, zijn daar van harte welkom. Kinderen met Down doen zoveel mogelijk mee in de klas en hebben ook eigen momenten tijdens de dag waarin ze samenkomen.

Ik mocht een keer bij een rekenles zijn, in groep 3, waar een kind met Down haar eigen rol kreeg: ze mocht de dobbelsteen gooien en samen met iemand proberen te tellen. De hele klas moedigde haar aan.

Wat mooi om te zien hoe dit meisje in deze klas niet apart of gek wordt gevonden. Ze hoort er helemaal bij én wordt geholpen om zichzelf te zijn. In deze minimaatschappij is zij de hoeksteen van de groep.

Daar moest ik aan denken, toen ik las over ‘de steen die de bouwlieden afkeurden, is de hoeksteen geworden’.

Inclusiviteit leren op school, is het antwoord voor én van de ouders van deze school. Liefde voor een ieder, als meegedragen waarde voor elk kind; al zouden de leraren het daar misschien niet zo direct verbinden met het evangelie. Toch is dat wel de boodschap die Jezus vandaag ons wil laten weten: iedereen doet er toe, alles doet er toe.

Hanneke Beemer
Lekendominicaan

Eerder verschenen