09 Maart 2023

Veerkracht 14

Ga naar overzicht

Deel op:

Lazarus – God redt – ligt voor de poort van de rijke, maar komt er niet in!’

Lees het evangelie van vandaag

Wat een tegenstelling creëert Jezus hier in deze parabel. De naamloze rijke met fijne gewaden en grote feesten, velen mogen meegenieten van zijn overvloed, dat wel.

De bij name genoemde arme – Lazarus betekent God redt! En deze Lazarus, God redt, ligt dus voor de poort van de rijke. God redt komt er niet in!

Wie oren heeft die hore, zou ik willen zeggen. Hoe ver laten wij, laat ik, de buitengeslotenen binnen?

En wanneer Lazarus – God redt – later aan het hart van Abraham rust en de rijke pijn lijdt in de vlammen, dan heeft de smeekbede van deze rijke geen enkel effect; jij hebt je deel al gehad.

En denk je nou echt dat het iets uithaalt wanneer een arme sloeber uit de hemel terugkeert naar de aarde, om de goegemeente daar te waarschuwen?

Kom nou, je kent de Schriften, je weet hoe moreel juist handelen eruit ziet, toen – God redt – op je stoep lag heb je hem laten liggen.

Is er nog hoop voor deze wereld, voor jou en mij? Ik zie kleine lichtpuntjes, toch. Denk aan de dialoogtafels die her en der opkomen, werkelijke ontmoeting, samen aan tafel, een echt gesprek tussen mensen van verschillende leefwerelden.

Wie weet ontmoet de rijke daar God redt!

Marie-José Dusseldorp
Lekendominicaan

Eerder verschenen