01 Februari 2023

Waarheid bij Sint Thomas

Ga naar overzicht

Deel op:

Dat het om een liefdevolle en verbindende waarheid gaat, genadig en innemend, juist niet hard en zelfvoldaan, niet massief of in beton gegoten.’

door Jan Groot

‘We vieren vandaag onze patroon, Sint Thomas. Waarheid, het motto van de Dominicanenorde, is hem op het lijf geschreven. Het gaat dan allereerst om eerbied voor wat ‘echt waar’ is, wat we kunnen vaststellen, wat niet gelogen is. (…)

Meer dan dat gaat het Thomas om een diepere waarheid. Dat is de inzet van zijn leven. Hij zoekt hartstochtelijk, met heel zijn hart en met heel zijn hoofd, naar het grote geheim van God, en naar de waarheid die Jezus voor ons belichaamt.

Gelukkig wie zuiver van hart zijn, want zij zullen God zien.

Dat is een reis, een levenslang project, een weg van vallen en opstaan: zuiver van hart worden; het is de aangewezen weg om met de ogen van je hart de waarheid van God meer en meer te gaan ‘zien’.

Ik hoop dat jullie uit mijn woorden proeven dat het bij Sint Thomas om een liefdevolle en verbindende waarheid gaat, een waarheid die genadig en innemend is, en juist niet hard en zelfvoldaan, niet massief of in beton gegoten, maar een levende waarheid, ja ongekend verrassend, zoals gelééfd door Jezus Messias.’

Uit de preek van Jan Groot in de Dominicanenkerk Zwolle op het feest van Thomas van Aquino, 29 januari 2023. Lees hier de hele tekst.

Eerder verschenen