03 Februari 2023

Verbintenisviering Vlaamse leken

Ga naar overzicht

Deel op:

et lege handen naar de ontmoedigden gaan. Zo formuleerde Marcel Braekers OP de opdracht aan predikers, bij de verbintenisviering van Vlaamse Lekendominicanen in Leuven.

Op 29 januari verbonden Kristel Boeckx, Marie-Jeanne Dylst, Stephan van Erp, Tommy Vandendriessche en Hendrik Van Moorter zich voor altijd met de Orde van de Predikers. Dat deden ze in de Dominicuskapel van Filosofenfontein in Leuven-Heverlee, in aanwezigheid van dominicaanse broeders en zusters.

Dominicaan Marcel Braekers verbond in zijn preek het feestelijke begin van de Bergrede met de spiritualiteit van Dominicus en zijn orde. Centraal in die spiritualiteit staat het adagium Contemplari et contemplata aliis tradere. ‘Wat je in stilte hebt ontdekt, wat je overwegend een plaats in je leven bent gaan geven, waarvoor je je hand in het vuur durft steken, dat moet je doorgeven aan anderen.’

verbintenisviering vlaamse lekendominicanen 29-1-23-2

‘Wie zijn die anderen? De Bergrede zet ons op weg: jullie worden geroepen om op de eerste plaats het goede nieuws door te geven aan wie ontmoedigd zijn, die op niemand of niets meer kunnen terugvallen en heel hun hoop op God hebben gesteld.’

En dat kun je alleen maar doen als je empathie hebt bij wat mensen raakt, zei Marcel Braekers. ‘En die empathie is op haar beurt maar mogelijk via een diep besef van eigen armoede en kwetsbaarheid. Is het niet verwonderlijk dat spreken vanuit het besef met lege handen te staan bij diegenen die niets meer hebben of zijn, hoe die aanwezigheid en dat spreken vanuit stille nabijheid mensen kracht kan geven?’

verbintenisviering vlaamse lekendominicanen 29-1-23-1

Eerder verschenen