25 Februari 2023

Veerkracht 4

Ga naar overzicht

Deel op:

Het bijzondere is… het kan ons allemaal overkomen, de rand van goed of fout.’

Lees het evangelie van vandaag

‘Waarom’ – zeiden ze – ‘eet en drinkt Gij met tollenaars en zondaars?’

Het bijzondere is… het kan ons allemaal overkomen. De rand van goed of fout. Zit je misschien naast een tollenaar of zondaar? Ben je er zelf een? Zul je er ooit een zijn?

Vaak vinden we iets van mensen die in de gevangenis zitten of zaten. Kun je nog met hen aan tafel zitten? Wat als het je collega is of de man die een wandje in je huis komt stucen?

Een fout begaan is soms zo relatief. Ik ken een 25-jarige jongen die op straat leeft en moeite doet om zijn waardigheid te bewaren, maar die steeds weer aangesproken wordt door politie. Kan ik het hem kwalijk nemen als hij uiteindelijk boos wordt? Of zelfs agressief als hij onrechtvaardig wordt behandeld bij de opvang?

De gebroeders Anker, advocaten, zeiden het laatst al: de cliënt heeft verkeerde feiten begaan, maar ’t is daarmee niet een verkeerd mens.
En dan kan ik de uitspraak van Jezus volgen: niet de gezonden hebben een dokter nodig, maar de zieken. Met aandacht en liefde blijkt hoeveel veerkracht er tevoorschijn kan komen, en hoe iemand kan groeien als waardig mens.

Suzanna Louwerse
lekendominicaan

Eerder verschenen