23 Februari 2023

Veerkracht 2

Ga naar overzicht

Deel op:

Tegen beter weten in probeer ik ook mijn eigen leven te redden; niet alleen van de dood, maar ook door mijn eigen leven 'de baas’ te blijven.’

Lees het evangelie van vandaag

Wanneer mensen – die mij dierbaar zijn – aan het einde van hun leven komen, vind ik het heel moeilijk om ze te moeten loslaten.

Kleine daagse onbenulligheden blijken ineens kostbaar en heel belangrijk te zijn. Eigenlijk verberg ik me daar een beetje in.

Anderzijds doe ik – net als onze hele samenleving – er alles aan om het leven te verlengen. Tegen beter weten in probeer ik ook mijn eigen leven te redden; niet alleen van de dood, maar ook door mijn eigen leven ‘de baas’ te blijven.

Confronterend klinkt dan ook vandaag: ‘Wie zijn leven wil redden, zal het verliezen’. Diep van binnen hoor ik een klein zinnetje dat me met de paplepel is ingegoten: ‘De dood heeft niet het laatste woord, is niet het einde: toen niet, nu niet, nooit niet’.

Laat ik vandaag eens diep inademen en de moed vinden om mijn controledrift los te laten, om vrij het goede te zoeken met een ‘mateloze’ liefde in het vertrouwen dat God me niet laat vallen… laat ik leren te ontvangen…

Karin Bornhijm
lekendominicaan

Eerder verschenen