01 Februari 2023

Rondreis begint voor de schedel van Thomas van Aquino

Ga naar overzicht

Deel op:

n het Dominicanenklooster in Toulouse werd op 26 januari de schedel van Sint Thomas van Aquino in een nieuw reliekschrijn geplaatst. Dit jaar is het 700 jaar geleden dat hij heilig werd verklaard.

Het stoffelijk overschot van de dominicaan die als een van de grootste geesten van de Middeleeuwen wordt gezien wordt bewaard in de Jacobijnenkerk in het centrum van Toulouse, in Zuid-Frankrijk. Die kerk en het klooster in de stad waar de eerste gemeenschap van predikbroeders ontstond zijn monumentaal. Het klooster van de dominicanen van nu staat in een buitenwijk.

De schedel van Sint Thomas in de nieuwe reliekschrijn zal een rol spelen in drie jaar van festiviteiten rond de heilige. Op 18 juli is het 700 jaar geleden dat hij in 1323 heilig is verklaard. In 2024 wordt de 750e sterfdag van Thomas herdacht (7 maart 1274). In 2025 wordt zijn 800e geboortedag (in 1225) gevierd. De relikwie gaat dit jaar door Frankrijk reizen en gaat daarna op tournee naar dominicaanse en andere kloosters in heel Europa.

‘Sint Thomas is voor ons een intellectueel voorbeeld, maar ook een broeder en een vriend die ons vergezelt in onze prediking, onze manier van denken, ook over de moderniteit’, zei broeder Marie-Arnaud van de communiteit van Toulouse tegen het tijdschrift Famille Chrétienne.

De Belgische provincie, waar de Nederlandse dominicanen nu deel van zijn, is vernoemd naar Thomas van Aquino. Ook het klooster van Zwolle is naar hem vernoemd.

Magister Gerard Timoner schreef een brief aan de wereldwijde orde van de predikers over de herdenkingen van de engelachtige geleerde, zoals Thomas ook wel wordt genoemd. Wie deelneemt aan de vieringen van het jubileum de komende jaren krijgt een volle aflaat, zo staat hier te lezen.

Eerder verschenen

14 augustus 2012
Leestijd 2 min

Toulouse, Couvent des Jacobins

Lees meer

Het nieuwe reliekschrijn (zie onder) is gemaakt door schilder en beeldhouwer Augustin Frison-Roche. Het is ingezegend in de kloosterkerk en vervolgens overgebracht naar de Jacobijnenkerk voor de openingsmis van het 7e eeuwfeest op 28 januari.

screenshot schedel thomas aquino
aflaat jubileum thomas

De aflaat.

Eerder verschenen