25 Februari 2023

Plechtige professie Francis Amponsah

Ga naar overzicht

Deel op:

n de huiselijke kapel van het klooster in Berg en Dal is op 25 februari de plechtige professie gevierd van dominicaan Francis Amponsah. Verslag in tekst en beeld.

Francis komt uit Ghana en toonde in 2013 al belangstelling om in te treden in de Nederlandse provincie van de dominicanen. Destijds was er echter maar één Nederlandse novice, voor het eerst in vele jaren. Daarom werd bemiddeld dat hij kon intreden in Zuid-Afrika. Daar deed hij zijn noviciaat, maar hij hield contact met enkele Nederlandse dominicanen.

In 2019 is hij in overleg met de provinciaal van Zuid-Afrika overgegaan naar Nederland, hij vestigde zich in Berg en Dal. Francis studeerde internationale betrekkingen aan de universiteit van Johannesburg, hij was al bachelor in de filosofie en master in de theologie. De afgelopen jaren leerde hij Nederlands en werkte hij aan een proefschrift.

Met zijn plechtige professie, gedaan in de handen van provinciaal Didier Croonenberghs, overste van de Belgische provincie waar Nederland nu deel van is, heeft hij zich voor het leven verbonden met de Orde der Predikers.

0105

De provinciaal legde in zijn preek nadruk op de vreugde als de kern van de dominicaanse roeping. ‘Er is een vreugde die uiteindelijk de kern vormt van onze roeping, van onze zending, en die we moeten verspreiden’, zei hij. ‘Deze vreugde heeft geen betekenis, tenzij ze geboren wordt in het diepst van ons wezen, in de intimiteit van gebed en ontmoeting met Christus, en dan opbloeit in de vreugde van het delen, in ware broederschap en vriendschap. Die vreugde wordt niet bedreigd door gebrek en kwetsbaarheid. Zij vindt er zelfs kracht.’

Professie Francis Amponsah 25 feb 2023 - 18

Francis legt de geloften af in de handen van de provinciaal overste.

‘De moderne wereld zoekt vooruitgang in meer efficiëntie’, zei broeder Didier. ‘Het Evangelie zegt ons in tegendeel: accepteer je leven met de stoutmoedigheid van onvolledigheid. Zijn dit niet de religieuze geloften? De wereld nodigt je uit om meer bezittingen te hebben? Omarm je leven door je eigen kwetsbaarheid te accepteren. De wereld nodigt je uit om te doen wat je wilt? Omarm je leven, integreer in je verhaal wat je niet wilde. De wereld is op zoek naar zichtbaarheid en uitstraling? Omarm je leven door het cultiveren van een intieme en goddelijke Aanwezigheid die niemand van je kan afnemen.’

0107

De provinciaal moedigde Francis en de andere broeders aan om vreugde te prediken: ‘De vreugde van de broederschap, bij hen die zich terugtrekken in hun identitair bastion; de vreugde van barmhartigheid, onder hen die dwaling louter als een mislukking beschouwen; de vreugde van het Evangelie, bij hen die geen hoop hebben; de vreugde van God, bij hen die niet meer in hem durven of willen geloven.’

Professie Francis Amponsah 25 feb 2023 - 20
Professie Francis Amponsah 25 feb 2023 - 02

De Ghanese vlag ging ook uit in Berg en Dal!

Eerder verschenen

08 augustus 2021
Leestijd 5 min

‘Zorg dat ik kan zien’

Lees meer