01 Februari 2023

LOGOS-studiedag met dominicaanse tinten

Ga naar overzicht

Deel op:

p 9 mei leveren Erik Borgman OP en Marga Zwiggelaar OP een bijdrage aan de zeventiende 'Leuvense Ontmoetingen rond Geloof, Openbaring & Spiritualiteit’, LOGOS.

LOGOS XVII, op dinsdag 9 mei te Leuven, onderzoekt een centrale gedachte uit het credo. Dit keer: in de gemeenschap van de heiligen.

Heiligen spreken tot de verbeelding. We komen ze tegen in kerkgebouwen, in de kunsten, in onze gebeden. Wat betekent het voor de Kerk om in de gemeenschap van de heiligen te geloven en te leven?

In zijn brief Gaudete et exsultate roept paus Franciscus op heiligheid een plaats te geven in het dagelijkse leven. Niet als een hoge, onbereikbare ambitie, maar als een roeping voor iedereen. Zijn de heiligen uit de geschiedenis van de Kerk daarbij een voorbeeld? Of is het mogelijk hen ook aan te roepen tot onze hulp?

dominicaanse heiligen

The Forerunners of Christ with Saints and Martyrs: Inner Right Predella Panel (The National Gallery, London)

Tijdens de studiedag LOGOS XVII willen we verder nadenken over de betekenis van de heiligen door te kijken naar de Bijbelse bronnen en de traditie, en over de rol en betekenis van heiligen vandaag.

De hoofdsprekers van de dag zijn prof. dr. Pierre Van Hecke (KU Leuven), prof. dr. Erik Borgman (Universiteit Tilburg), en Dr. Els Agten (Bisdom Hasselt). In de namiddag zullen de werkwinkels verzorgd worden door Marga Zwiggelaar OP (Titus Brandsma Instituut), Fréderique Vanneuville (Tertio), Carl Snoecx, Dr. Geertjan Zuijdwegt (KU Leuven), Anton Lingier (KU Leuven), Albrecht De Preter (Kathedraal van Antwerpen/KU Leuven).

Voor het volledige programma en de inschrijvingslink kunt u hier terecht.