07 Februari 2023

Europees synodegesprek in Praag

Ga naar overzicht

Deel op:

eze week praten in Praag vertegenwoordigers uit 39 Europese landen over kerkvernieuwing. Dominicaan Richard Steenvoorde is lid van de Nederlandse delegatie.

Het dominicaanse gehalte aan de Nederlandse vertegenwoordiging is groter, met Lisette van Oordt, beleidsmedewerkster van de dominicanessen van Voorschoten, en daarnaast lekendominicaan Dominicus Kamsma in de digitale delegatie.

Naast bisschop Van den Hende is prof. Monique van Dijk-Groeneboer, leider van het door de overleden dominicanes Holkje van der Veer gestimuleerde synodeonderzoek ‘Zij heeft een verhaal’, lid van de vierkoppige Nederlandse afvaardiging.

De vergadering in Praag, hoofdstad van een van de meest geseculariseerde landen ter wereld, is deel van de huidige fase van het Synodaal Proces. Tussen 2021 en 2024 wil paus Franciscus de hele rk-kerk, van het landelijke tot het wereldniveau, meer met elkaar in gesprek en ontwikkeling brengen.

Eerder verschenen

29 november 2022
Leestijd 6 min

Zo bijzonder is de synode

Lees meer

In totaal zijn er van 5 tot en met 12 februari 156 gedelegeerden live en 390 online samen: bisschoppen, religieuzen, leken. De bijeenkomst is georganiseerd door de CEE, de vereniging van Europese bisschoppenconferenties. Ook zijn er 44 gasten uitgenodigd van andere kerken.

‘Ik hoop dat we in Praag een open gesprek kunnen voeren over de missie van de kerk’, zei Richard Steenvoorde OP voorafgaand aan de synode in het Nederlands Dagblad, dat (als enige Nederlandse medium) verslag doet vanuit Praag. ‘Hoe verkondigen we het evangelie? Wat gaat er goed en waar schieten we samen te kort? Durven we al iets nieuws?’ Lees hier het artikel (betaalmuur).

Op zijn eigen blogsite Dominican Dispatches plaatste Steenvoorde een voorbeschouwing.

0102

De Nederlandse delegatie, met bisschop Van den Hende, Monique van Dijk-Groeneboer, Lisette van Oordt en Richard Steenvoorde. Foto van het Twitteraccount van journalist Hendro Munsterman (1). Beeld uit de vergaderzaal, foto Richard Steenvoorde OP (2).

Eerder verschenen

20 juni 2022
Leestijd 2 min

Religieuzen en het synodaal proces

Lees meer