08 Februari 2023

'Dekmantels voor misbruik'

Ga naar overzicht

Deel op:

wee nieuwe en zeer uitgebreide onderzoeken naar Ark-stichter Jean Vanier en de dominicaanse broeders Philippe geven een onthutsend beeld van hun seksueel misbruik.

Klik voor informatie over het boek.

De Franstalige Canadees Jean Vanier (1928-2019) werd gezien als een moderne heilige, een geestelijk leider die de Ark-beweging stichtte, leefgemeenschappen waar verstandelijk beperkte mensen in zijn opgenomen.

Vanier werd geestelijk begeleid door Thomas Marie Philippe (1905-1993), broer van Marie-Dominique Philippe (1912-2006), de stichter van de broeders van Sint Jan. De twee waren ten tijde van Johannes Paulus II in Rome zeer gezien. Maar in 2019 nam deze nieuwe congregatie krachtig afstand van hun stichter, vanwege zijn seksueel misbruik van vrouwen.

Nu zijn twee nieuwe onderzoeken uitgekomen, een gemaakt door een commissie in opdracht van de Arkgemeenschap en een geschreven door historicus Tangi Cavalin, in opdracht van de Franse dominicanen.

Het boek L’affaire – Les dominicains face au scandale des frères Philippe is sinds 3 februari gepubliceerd. Provinciaal overste Nicholas Tixier toont zich op de website van de Franse broeders geschokt over de resultaten.

Vanier hield zijn slachtoffers voor dat seksuele handelingen zorgden voor groei in geloof

De onderzoeken zijn onafhankelijk uitgevoerd en zeer omvangrijk, 700 en 900 pagina’s dik. Ze roepen het beeld op van mannen die spirituele en geestelijke middelen inzetten om uiteindelijk tientallen vrouwen, zowel religieuzen als leken, tot seksuele handelingen te manipuleren.

Hun projecten fungeerden als ‘dekmantels voor misbruik’, concluderen de onderzoekers. Overigens zijn er voor zover bekend geen verstandelijk beperkte vrouwen betrokken bij het misbruik.

De onderzoekers hebben het over ‘mystiek-seksuele’ relaties, waarbij gebed en intieme handelingen met elkaar vermengd raakten. Vanier hield zijn slachtoffers voor dat seksuele handelingen een spiritueel bevorderende werking hadden en zorgden voor groei in het geloof. Deze aanpak moet Vanier geleerd hebben van de gebroeders Philippe, die ook op die manier te werk gingen.

Klik hier voor een uitgebreid artikel in het Katholiek Nieuwsblad en hier voor het Nederlands Dagblad.

Eerder verschenen

10 maart 2020
Leestijd 3 min

‘Misbruik met mystieke dwang’

Lees meer