17 Januari 2023

De wonden van de slavernij

Ga naar overzicht

Deel op:

Ik, Wijbe, een witte man en afstammeling van het Nederlandse handelsvolk, ik deel de excuses van meneer Rutte.’

Wijbe Fransen OP

Een paar dagen vóór Kerstmis heeft onze premier Rutte openlijk excuses gevraagd voor wat onze Nederlandse voorouders hebben misdaan tegen de waardigheid van de mensen. Vele honderdduizenden mensen zijn behandeld alsof het beesten waren.

Ik, Wijbe, een witte man en afstammeling van het Nederlandse handelsvolk, ik deel de excuses van meneer Rutte.

Ik ben het volledig eens met zijn woorden en mét hem hoop ik dat deze geen punt, maar een komma zijn. Met andere woorden: dat vormen van racisme en onwetendheid rond ons verleden zullen verdwijnen en dat zo de wonden van de tijd van de slavernij mogen genezen.

Eerder verschenen

08 juni 2020
Leestijd 4 min

Broeders demonstreren tegen racisme

Lees meer

Ook hoop ik dat onze broeders en zusters de excuses zullen accepteren en zo proberen de misdaden uit het verleden te vergeven en te vergeten, ofschoon we ook vandaag aan de dag nog van vormen van racisme horen, zoals de teksten op de Erasmusbrug bij de jaarwisseling.

Op die manier kan wederzijds respect groeien en kunnen we genieten van elkaars kwaliteiten en goede wil. Lieve mensen, laten we de duisternis verlaten en gaan naar het licht, dat de Heer voor ons vandaag doet schijnen!

Slot van de preek van dominicaan en oud-missionaris Wijbe Fransen in de Caribische viering in de Dominicanenkerk van Zwolle op 8 januari 2023. Lees hier de hele tekst.

Eerder verschenen

13 juli 2020
Leestijd 4 min

Wat mankeert ons toch?

Lees meer