11 December 2022

Zondag Gaudete: verheugt u!

Ga naar overzicht

Deel op:

p de zondagen van deze advent verzorgen lekendominicanen een kleine overweging. Vandaag Marie-Josée Dusseldorp OP over de moed om persoonlijk aanzegger te zijn van Goed Nieuws.

De naam van deze zondag in de advent is ontleend aan de tekst van het Introïtus: Verheugt U, Gaudete, de Heer is nabij!

De profeet Jesaja roept het toe aan Juda en Jeruzalem, woestijn en steppe zullen zich verheugen jubelen en bloeien de dorre vlakte. Hij wel! Hij durft: tegen alle doodsheid en dorheid in – een roepende in de woestijn.

Beste mensen, wij zijn predikers, en bij alle verschrikkingen van het bestaan nu lijkt het mij dat ook wij moeten roepen tegen allen die in benauwdheid verkeren:

Verheugt U, de Heer is nabij.

Professie-DLN-251020-483

Marie-José Dusseldorp bij haar professie in 2020.

De hoop levend houden, het visioen aanzeggen. Niet meegaan met het duister, dat is heulen met de vijand.

Maar hoe doe je dat?

Door er zelf in te geloven: Wanneer je naast een ongeneeslijk zieke zit in jezelf stilletjes bidden: Eeuwige, wees er bij, bij deze mens, wat zij nu doormaakt, wees erbij.

Wanneer je iemand ontmoet die het niet meer ziet zitten, niet weglopen, erbij blijven, allereerst jezelf moed inspreken om het samen uit te houden totdat die ander weer gaat zien en opstaat.

'Kom, je gaat niet alleen, de Ene wil in jou geboren worden'

Je voelt je misschien een roepende in de woestijn, maar bedenk dan: wij zijn Predikers, aanzeggers van Goed Nieuws. En dat aanzeggen doe jij op jouw manier, door je zijn, door je leven.

Ik zeg het trouwens ook vaak genoeg tegen mijzelf wanneer het me tegen zit: Kom, je gaat niet alleen, de Ene wil in jou geboren worden. O ja?… Kom dan!

Hieronder de tekst van dat introitus voor de derde advent, met vertaling.

Gaudete in Domino semper, iterum dico, gaudete.
Verheugt u altijd in de Heer, ik herhaal het, verheugt u!

Modestia vestra nota sit omnibus hominibus: Dominus enim prope est.
Dat uw bescheidenheid aan alle mensen bekend worde, want de Heer is nabij.

Nihil solliciti sitis: sed in omni oratione petitiones vestrae innotescant apud Deum.
Weest om niets bekommerd, maar laat al uw verlangens aan God kennen door het gebed.

Zoek je in deze donkere tijden een ander geluid? Hier klinkt troost en verwachting! Voor een moment van rust, om bij te mijmeren over jouw prediker zijn, misschien.

Maar als je, net als ik, echt niet kunt wachten tot Kerstmis met het luisteren naar en zingen van kerstliederen: het 16e eeuwse kerstlied Gaudete brengt je alvast in de juichstemming.

Ik doe het hier ook bij, het heeft per slot van rekening dezelfde titel. Geweldig gezongen door the King’s Singers, in coronatijd vermoed ik. Een sing-along versie! Heel aanstekelijk. Verheug je!

Marie-José Dusseldorp OP

Eerder verschenen

04 december 2022
Leestijd 4 min

‘Lieve zus, lieve broer’

Lees meer