02 December 2022

'Samen dansen rond iets wat ongrijpbaar is'

Ga naar overzicht

Deel op:

a vijftien jaar als programmamaker van het Dominicanenklooster Zwolle nam Susanne de Jong-Tennekes onlangs afscheid. Op de site van het klooster staat een afscheidsinterview.

Susanne de Jong-Tennekes was predikante toen ze naar Zwolle kwam. Nu gaat ze aan de slag als geestelijk verzorger en bouwt ze een eigen haptotherapie-praktijk op.

In het afscheidsinterview op de website van dominicanenzwolle.nl vertelt ze over haar werk in het klooster en wat ze ervan leerde. Met name cursussen en programma’s die over lichamelijkheid en zintuiglijkheid gaan zijn haar bijgebleven.

susanne-de-jong-tennekes1

Foto Rutger Heijmerikx

‘Voor mij is dat de kern. Dat je samen danst rond iets wat ongrijpbaar is, maar wat je niet loslaat. Eigenlijk is gebed de kern: het getijdengebed, de psalmen, maar ook meditatie en andere woordeloze gebeden. En dan bedoel ik niet een gebed als “van je af praten en God regelt de boel wel”, maar aandacht geven aan wat je bezighoudt, wat je onthutst, wat je verontrust, en dat bij God leggen, zonder dat je direct een oplossing voor ogen hebt. God loven en de handen openen.’

Lachend: ‘Wat klinkt dat vroom hè! Maar ik noem mezelf graag vroom en vrijzinnig. Daarom sloot ik mijn afscheid ook af met een lied: Laudate Dominum.’

Lees hieronder het hele interview door programmamaker Henk Vogel.

Eerder verschenen

14 september 2022
Leestijd 1 min

‘En wij, als kijker, sluiten die kring’

Lees meer