07 December 2022

'Digitalisering is een drempel'

Ga naar overzicht

Deel op:

Ook digitalisering is het soort drempel waar Jesaja het over heeft: een die mensen klein houdt.’

Marie-Jeanne Dylst OP

We zijn misschien niet allemaal vertrouwd met de pc, maar in de coronaperiode werd het gemis van een pc een echte drempel omdat het vaak de enige manier was om contact te houden met vrienden en familie.

De gevolgen van de digitalisering kunnen ver reiken, vooral wie het niet breed heeft, draagt daar de gevolgen van. In de administratieve molen is veel gratis als je internet hebt. Je hebt een GSM of computer nodig om je bankverrichtingen op te volgen en gratis overschrijvingen te doen, solliciteren naar een job doe je al lang niet meer per brief, afspraken bij de dokter of op het gemeentehuis maak je per computer, wie z’n belastingen via Tax on web indient, kan meteen zien wat het resultaat is en desgevallend al beginnen sparen zodat het tekort op tijd kan betaald worden.

Kortom: digitalisering is een drempel die mensen ook klein houdt. Dit is het soort drempel waarover Jesaja het heeft. Maak slappe handen sterk, geef kracht aan knikkende knieën, spreek tot allen die de moed verloren hebben: vat moed en vrees niet.

Uit de preeksuggestie voor de derde zondag van de advent van lekendominicaan Marie-Jeanne Dylst op de website www.preekvandeweek.be