12 December 2022

Bijna te mooi om waar te zijn

Ga naar overzicht

Deel op:

Wij zijn niet geboren om te leven in verdriet, verdeeldheid, oorlog en onderdrukking, maar om als vrije mensen onbevreesd en hoopvol met elkaar om te gaan.’

Henk Jongerius OP

Het visioen dat wij hoorden uit de mond van de profeet Jesaja is bijna te mooi om waar te zijn! Geschreven in de tijd dat het volk van Israël in ballingschap verkeerde, heeft het moed en hoop gegeven aan veel mensen en je zou wensen dat het uitgeroepen en verkondigd zou worden aan al die mensen die op dit moment in Oekraïne en zoveel andere landen gebukt gaan onder het geweld en de terreur die er heersen.

Is het een droombeeld, een utopie die prachtig is om te horen maar toch nooit werkelijkheid zal worden? Visioenen en profetieën in de Bijbel verwoorden het diep gewortelde verlangen dat in alle mensen verborgen leeft en waarvan we heel goed weten dat het daarom eigenlijk gaat.

Wij zijn niet geboren om te leven in verdriet, verdeeldheid, oorlog en onderdrukking maar om als vrije mensen onbevreesd en hoopvol met elkaar om te gaan. Onze wereld is niet bedoeld om een woestenij te zijn waar mensen elkaar naar het leven staan, maar om een plaats te zijn waar wij elkaar ruimte geven om te kunnen bestaan in goede en kwade dagen.

Begin van de preek van Henk Jongerius OP in de kapel van het Dominicanenklooster Huissen op de derde adventszondag 2022. Lees hier de hele tekst

Eerder verschenen

01 maart 2022
Leestijd 2 min

Boek: ‘Licht dat ogen opent’

Lees meer