18 November 2022

Zuster Joy van der Werf overleden

Ga naar overzicht

Deel op:

n haar woonplaats Nijmegen is op de avond van 17 november dominicanes Joy van der Werf (88) overleden, op haar geboortedag. Ze was al een tijd ernstig ziek.

Joy van der Werf OP (1934-2022)

Zuster Joy van der Werf was muziekdocent, vormingswerker en bestuurder. Ze woonde en werkte onder meer in Huissen, Kampen, Arnhem, Nijmegen, Zwolle en weer Nijmegen, in tal van religieuze woonvormen.

In 2013 eindigde de woongroep Kohelet (wat predikvrouw betekent) in het Dominicanenklooster van Zwolle. Joy ging in het moederhuis van haar congregatie wonen, in Neerbosch (Nijmegen).

Ze was daar ook enkele perioden bestuurder van haar congregatie. Eerst met het perspectief dat die op weg was naar haar voltooiing, sinds enkele jaren echter is er een doorstart gemaakt. Een dag voor haar overlijden deed de derde nieuwe zuster tijdelijke professie als dominicanes.

0104

Als jonge dominicanes en muziekdocent (1); met zr Baptiste in Zwolle, 2013 (2); in gesprek met leerlingen van het Dominicus College (3) en studenten van de vereniging Albertus Magnus (4) bij festiviteiten van het achtste eeuwfeest van de Orde in 2016.

Joy van der Werf voelde zich achteraf een kind van de jaren zestig. Het zoeken naar nieuwe vormen voor haar religieuze engagement doortrok haar leven.

In 2016 vertelde ze in een interview met Tanja van Hummel voor nieuwwij.nl over de verschillende religieuze woonvormen die ze in haar leven meemaakte. In 2019 verzorgde ze voor de studiedag van dominicaans Nederland een beschouwing over wat tradities zijn en hoe ze veranderen.

Eerder verschenen

30 maart 2022
Leestijd 2 min

Zr. Joy en br. Wijbe: Van God los

Lees meer

En nog afgelopen jaar deed ze mee aan de podcast bij de tentoonstelling ‘Van God los’ van het museum Catharijneconvent in Utrecht. Interviewer Maarten Westerveen hoopte een paar mooie quotes bij haar te vinden, maar vond haar verhaal zo rijk dat ze in twee afleveringen van de podcast uitgebreid te horen is.

Ook deed ze dit jaar nog mee aan de vastenmeditaties, de opname is hieronder te horen. Ze was toen al ernstig ziek, en was tevens diep geraakt door de vele blijken van vriendschap die ze ontving van allerlei kanten.

Joy van der Werf was een krachtige en zelfbewuste predikvrouw en een hartelijke en betrokken medezuster. Haar religieuze instelling spreekt uit de radiominiatuur die ze in 2016 maakte, over Catharina van Siena, klik hieronder.

Wij bidden dat zuster Joy thuisgekomen mag zijn in Gods vrede. Wilt u ook voor haar bidden?

De uitvaart is op donderdag 24 november om 14.00u vanuit de Dominicuskapel van de dominicanessen van Neerbosch, Rosa de Limastraat 10 in Nijmegen.

Joy van der Werf 2022-2

Joy van der Werf OP, april 2022 (foto Arjan Broers)