23 November 2022

Mystiek in Susteren

Ga naar overzicht

Deel op:

n het Limburgs Museum in Venlo is tot 19 maart 2023 de tentoonstelling 'Mystiek’ te zien. Onderdeel daarvan zijn bijeenkomsten op locaties. In Susteren doet op zondagmiddag 27 november dominicaan Stefan Ansinger mee aan een programma.

Datum: Zondag 27 november 2022
Tijdstip: 15.00-17.00 uur
Locatie: Basiliek Heilige Amelberga, Salvatorplein 1, 6114 HE Susteren
Entreeprijs: €15,-
Reserveren? Via deze link

Programma

1. Optreden Broeder Stefan Ansinger

Stefan Ansinger OP

De middag begint met de zingende broeder Stefan Ansinger (Venray, 1994). Een eigen YouTube-kanaal (OP Chant) en een eigen podcast (De Herbergiers); niet iets dat je direct met een dominicaan associeert, schrijft de organisatie. Maar Stefan Ansinger wil de wereld graag op nieuwe manieren kennis laten maken met de rijkdom van het katholieke geloof en met Gregoriaanse muziek in het bijzonder. Hij wordt muzikaal bijgestaan door zijn zus en moeder.

2. Lezing: Guus Janssen

Classicus Guus Janssen vertelt over de naamgeefster van de basiliek: de Heilige Amelberga. Ook andere mysterieuze middeleeuwse Maaslandse maagden uit het bisdom Luik passeren de revue.

3. Documentaire ‘De Mythe en de Meester’

‘De Mythe en de Meester’ is een documentaire van de Limburgse regisseur Bart Hölscher. In deze film probeert de regisseur het geheim van de Meester van Elsloo te ontrafelen: een onbekende beeldsnijder uit de regio Elsloo aan wie tal van laatmiddeleeuwse houten heiligenbeelden worden toegeschreven.

4. ‘Wandern’ door Sef Thissen en Egbert Derix

‘Wandern’ is een liedcyclus grotendeels gebaseerd op gedichten van Jan Derix (1936-2009), de vader van componist-pianist Egbert Derix, die hij in het Duits vertaalde en op muziek zette. Hij voegde ook een aantal eigen Duitse gedichten toe. Bariton Sef Thissen en Egbert Derix namen ‘Wandern’ in 2017 live op in het Concertgebouw in Amsterdam. Ze voerden de liedcyclus op uitnodiging ook uit in de Richard Strauss Villa in Wenen met de Wiener Kammersymphonie. Deze liedcyclus is nu live te horen in de Basiliek Heilige Amelberga.

Klik hier voor informatie over Mystiek in het Limburgs Museum en hier over de locaties.

Eerder verschenen

11 november 2022
Leestijd 1 min

Eerste Belgisch-Nederlandse wijdingsviering

Lees meer