01 November 2022

‘Heel de dominicaanse familie bakt’

Ga naar overzicht

Deel op:

Hoop en vertrouwen’ was het thema van de professieviering van de Dominicaanse Lekengemeenschap Nederland, afgelopen zondag in de dominicanenkerk in Zwolle.

door Jan van Hooydonk (tekst) en Marja ten Berge (beeld)

Tegenover DLN-voorzitter Anneke Grunder en vicaris broeder René Dinklo verbonden lekendominicanen Marja Kruithof, Corinne van Nistelrooij en Margot van Veen zich blijvend met de Orde van de Predikers.

De drie feestelingen ontvingen tijdens de viering een symbolisch geschenk: een pot meel en een kannetje olie.

Meel en olie verwijzen naar het verhaal uit het bijbelboek 1 Koningen (17, 7-16) dat tijdens de viering centraal stond, het verhaal over de ontmoeting tussen de profeet Elia en een arme weduwe in Sarefat.

0104

Corinne van Nistelrooij, Margot van Veen en Marja Kruithof (1)

De profeet vroeg haar om brood. De weduwe had echter te weinig meel en olie om aan zijn wens te voldoen. Wanneer zij van dat weinige toch een koek voor de profeet bakt, voltrekt zich een wonder: er blijft meel in haar pot en olie in haar kruik.

‘Als de weduwe het brood voor zichzelf en haar zoon zou hebben gebakken en de profeet Elia niet zou hebben ontmoet, zou het inderdaad het laatste voedsel zijn geweest waarna ook zij van de honger zouden zijn gestorven. Juist in het weggeven blijkt dat de voorraad olie en meel niet op raakt’, zo zei voorganger Roy Clermons in zijn overweging.

Hij verbond daaraan een aansporing tot zijn broeders en zusters: ‘Die voorraad olie en meel zit ook in ons. Wij zitten boordevol leven, vaardigheden en talenten, medemenselijkheid en liefde. Dat moeten we kneden en bakken. Maar niet voor onszelf, wij vinden het leven niet wanneer we het allemaal voor onszelf houden.’

0104

‘Onze voorraad olie en meel zal niet opraken wanneer we het kneden en bakken voor anderen, tot een brood dat waarlijk voedsel is voor hen die het nodig hebben.’

‘Dit, broeders en zusters, is niets minder dan een verkondigend leven leiden. Wij dominicanen zijn bakkers en de drie zusters die vandaag hun professie bekrachtigen willen graag blijven meebakken en hun recepten met ons delen.’

Dominicaanse mensen zijn geroepen om ‘leven in volheid’ te verkondigen. Roy Clermons: ‘Dat is wat wij te verkondigen hebben broeders en zusters. Dat is bepaald geen gebakken lucht en daarmee bakken we ook geen zoete broodjes. Daarmee bakken wij waarlijk voedsel voor de wereld van vandaag. Heel de dominicaanse familie bakt. Moge het zo zijn.’

Lees hier de tekst uit 1 Kon 17,7-16 en de hele preek van Roy Clermons OP

Professie DLN 30 okt 2022_154510

Eerder verschenen

29 oktober 2021
Leestijd 2 min

Verkondigend leven anno nu

Lees meer