24 November 2022

Boek: Op weg naar een luisterende Kerk

Ga naar overzicht

Deel op:

tefan Mangnus OP is een van de auteurs in deze bundel artikelen die de verrassende rijkdom laat zien van bestaande ervaringen met 'synodaliteit’, het samen kerk zijn dat paus Franciscus bepleit.

Paus Franciscus stuurt aan op een stijl van Kerk zijn die benadrukt dat gelovigen samen onderweg zijn. Dat is nog behoorlijk zoeken, want hoe kunnen gelovigen zich beter leren uitspreken en bisschoppen beter leren luisteren? Hoe gaan religieuze tradities om met meningsverschillen?

Dit boek presenteert de verrassende rijkdom aan bestaande ervaringen met synodaliteit, bijvoorbeeld binnen religieuze ordes als de benedictijnen, dominicanen en jezuïeten.

Van oudsher kennen ook de anglicaanse, protestantse en orthodoxe wereld vormen van dialogische besluitvorming. Verder komen recente experimenten zoals de Synodale Weg in Duitsland aan bod, naast ervaringen uit Latijns-Amerika en de Afrikaanse palavercultuur.

Synodaliteit bestaat eigenlijk al, meer dan misschien gedacht.

Met bijdragen van Sandra Arenas, Michael Bakker, Eugene Duffy, Stefan Gärtner, Christopher Hill, Austen Ivereigh, Arnaud Join-Lambert, Leo Koffeman, Thieu Lamberigts, Jan Loffeld & Hendrik Roos, Stefan Mangnus, Jos Moons, Cassien Mulindahabi, Peter Nissen, Mark Rotsaert, Herman Teule, Paul van Geest, Geert van Oyen, Michel Van Parys, Piet Verhagen, Peter-Ben Smit, Hildegard Warnink, Rebekka Willekes.

Uitgeverij KokBoekencentrum en Halewijn
ISBN: 9789085286714

Trouw maakte een recensie: Halleluja, wat goed dat dit boek er is

Eerder verschenen

20 juni 2022
Leestijd 2 min

Religieuzen en het synodaal proces

Lees meer