15 Oktober 2022

'Verlos mij van zuurpruimen, Heer'

Ga naar overzicht

Deel op:

e Amerikaanse dominicaans Bill Holt verscheen vorige week op 'Humans of New York’ en ging 'viral’ met zijn spontane boodschap tegen chagrijn.

Humans of New York is een fotoblog: portretten van mensen op straat – ze zijn er inmiddels in allerlei steden – met een kort verhaaltje of anekdote erbij. In New York bestaat het al sinds 2010 en wordt het door grote aantallen mensen gevolgd.

Bekijk het hier op instagram en hier op Facebook.

‘Van alle heiligen met een zuur gezicht, verlos mij, o Heer.’, begint de post van broeder Bill Holt. ‘De chagrijnen zijn een kleine minderheid, maar ze maken veel herrie. Ze zijn niet los van God, maar ze worstelen met hem.’

‘Ik wil omgaan met mensen die van het leven genieten. Thuis heb ik een zonneschijndossier; een gewone plastic doos met alle brieven die mensen me door de jaren heen hebben geschreven: tieners in de jeugdgroep, weduwen die hun man verloren. Mensen bij wie ik een verschil heb kunnen maken in hun leven.’

humans of new york

‘Twee jaar was ik pastor op de kinderafdeling van het kankerziekenhuis. Wat kan je daar zeggen? Je kunt niet uitleggen waarom sommige dingen gebeuren. Alleen dat het een mysterie is. En een mysterie is de realiteit, doordrenkt met Gods aanwezigheid.’

‘Er was een kersttijd waarin een tienjarig meisje uit Ierland stierf aan leukemie. Het enige wat zij wilde was een Cabbage Patch Doll. De lelijkste pop die je ooit in je leven hebt gezien, het kostte vijfenzeventig dollar. Vijfenzeventig dollar! En overal uitverkocht.’

‘Diezelfde dag vroeg een familie uit mijn parochie wat ik voor kerst wilde hebben. Ik zei: een Cabbage Patch Doll en twee walkietalkies. Ze zeiden: “Pater, weet u het zeker?” Ik zei: “Ja, dat weet ik zeker. Ik ben ook kind geweest!”‘

‘De pop ging naar het kleine meisje. Toen gaf ik haar een walkietalkie en haar tweelingbroer, zodat ze konden praten terwijl ze in alleen lag. Na haar overlijden stuurde de moeder mij een brief, die ik bewaar in mijn zonneschijn-dossier. Er stond: “Die walkietalkies waren het beste medicijn dat ze ooit heeft gehad”.’