03 Oktober 2022

Dankbaarheid verandert ons

Ga naar overzicht

Deel op:

Het perspectief verandert als we God beginnen te danken voor de dingen die we gewoonlijk als vanzelfsprekend beschouwen.’

Francis Akkara OP

‘Zoals elke wijze vader vraagt God ons om dankbaar te zijn voor alles wat Hij ons heeft gegeven. Laten we er ons voortdurend van bewust zijn dat alles wat we bezitten een geschenk van God is. Het zou hoogmoedig en arrogant zijn te denken dat wij dat alles zelf hebben gerealiseerd. Dankbaarheid houdt ons in de juiste relatie met degene die ons al die mooie dingen schenkt.

Onze relatie met God hangt sterk af van ons herinneringsvermogen. Het perspectief verandert als we God beginnen te danken voor de dingen die we gewoonlijk als vanzelfsprekend beschouwen.

Dankzeggen is een herinnering aan onze overvloed. Mensen zijn uit op bezit en zien vooral wat hen ontbreekt. Door dankbaar in het leven te staan worden we er voortdurend aan herinnerd hoeveel we gekregen hebben. Als we leren de focus te leggen op onze zegeningen en niet op onze tekorten zal dat ons gelukkig maken.’

Deel van de preeksuggestie van dominicaan Francis Akkara (Antwerpen) op de Belgische preesite www.preekvandeweek.be.