In memoriam

Ter herinnering aan Wil Vermeulen

ekendominicaan Wil Vermeulen overleed op 13 september 2022 in Nijmegen, 79 jaar oud. Bij haar uitvaart op 19 september werd dit in memoriam voorgelezen.

Wil werd geboren in Geldermalsen op 15 maart 1943. Van haar vader kreeg ze een tamelijk strenge opvoeding. Op latere leeftijd zat haar dat nog dwars. Ze hoorden bij de gereformeerde gemeente. Wil koos voor een baan in het onderwijs. Tamelijk jong trouwde ze met Jaap Stuivenberg. Zij kregen twee zonen: Jacko en Derkjan.

Op een min of meer toevallige wijze kwamen zij in het klooster van Huissen terecht, waar Wil actief werd. In dit klooster was John Kuhlmann prior. Na verloop van tijd kozen ze voor de stichting van een gezamenlijke dominicaanse communiteit op de ‘s-Gravendijkwal in Rotterdam: John, Hans Kelderman OP, Jaap en Wil.

Deze groep was geen lang leven beschoren. Hans en Jaap kozen voor andere plekken. John en Wil bleven daar wonen en werken. Samen hebben ze veel bijbelcursussen georganiseerd en daarnaast had Wil op zondag een radioprogramma, dat met veel interesse beluisterd werd. Het gesprek aangaan met anderen ging haar goed af. Ook zorgde ze in die tijd samen met Rita’s Reisbureau voor vakanties voor arme mensen.

Wil was vanaf het begin in 1999 lid van de Dominicaanse Lekengemeenschap. Lange tijd verzorgde ze met Jan Nieuwenhuis het Bulletin van de provincie.

Wil_Vermeulen

Begin 2008 werd John ziek en aan het einde van dat jaar kozen ze ervoor om naar Nijmegen te verhuizen. Toen John begin februari 2009 overleed, nam Wil het besluit om mantelzorger te worden voor de zieke dominicaanse broeders. Dat heeft ze tien jaar met grote inzet gedaan. Ze bezocht ze, ging met hen mee naar het ziekenhuis en kreeg dingen voor elkaar die anderen niet lukten, zoals een oog-operatie bij een van de broeders.

Toen de broeders overleden waren raakte Wil in Malvert geïsoleerd. Eind 2021 koos zij ervoor te verhuizen naar Catharinahof.

Een paar maanden geleden koos ze er uitdrukkelijk voor om officieel toe te treden tot de katholieke kerk. Dat gebeurde op 30 oktober van het afgelopen jaar, in een viering waarin René Dinklo OP voorging.

Tweemaal kreeg zij een zware ziekte-aanval, die ook haar geheugen aantastte. Een paar maal is zij voor enige tijd opgevangen in Kalorama. De laatste vier weken was zij weer in Catharinahof. Het werd echter steeds moeilijker voor haar. Ze deed op steeds meer mensen een beroep en maakte het leven hier voor haar onmogelijk, ondanks de zeer attente hulp en aandacht van haar zoon Derkjan uit Zwolle.

Toen de mensen van de Thuiszorg op dinsdagmorgen 13 september naar haar toe gingen om haar te helpen, troffen ze haar dood aan in haar bed. Ze zag er zeer rustig uit. Waarschijnlijk heeft een hartstilstand een einde aan haar leven gemaakt.

Moge Wil rusten in Gods vrede!