14 September 2022

Albertus de Grote geëerd in de Stevenskerk

Ga naar overzicht

Deel op:

it jaar óf volgend jaar is het 750 jaar geleden dat Albertus de Grote de Stevenskerk in Nijmegen wijdde. Dat werd vorige week gevierd, met aandacht voor de grote dominicaan uit het verleden én voor Nijmeegse zusters en broeders van nu.

De viering op 7 september in de Stevenskerk is het begin van een jaar van festiviteiten bij de 750e wijdingsdatum. De kerk is met recht iconisch te noemen: wie de stad vanuit het noorden nadert en over de Waal komt ziet het gebouw hoog uittorenen boven de stad en benedenstad.

Albertus de Grote wijdde de kerk in 1272 of 1273. De kerk bewaart in een aparte kapel een reliek van hem, dat uitgeleend is door de Nederlandse dominicanen. De Stevenskerk werd in de Reformatie een protestantse kerk en is nu eigendom van de stad. Elke zondag kerk er een oecumenische gemeenschap, waar al vele jaren dominicanen en lekendominicanen bij betrokken zijn.

De viering op 7 september kwam tot stand onder leiding van Arjan Broers, die betrokken raakte als communicator namens de dominicaanse familie. In de viering werden zes lagen van betekenis belicht, waarna telkens een kaars werd opgestoken voor de mensen die door de eeuwen heen de kerk beleefden als een plaats voor verwondering, troost, inspiratie voor dialoog, moed en schoonheid.

stevenskerk 750e wijdingsdatum

Zo werden lijnen getrokken van Albertus tot de studenten van nu, van de pest tot corona, van godsdienstoorlogen tot polarisatie, van de verwoestingen van de Tweede Wereldoorlog tot de moed om de stad weer op te bouwen, en hoe wij allen pelgrims zijn.

Dominicanen en dominicanessen uit Nijmegen en Berg en Dal waren aanwezig. René Dinklo OP en Marga Zwiggelaar OP vertelden een verhaal over Albertus, die met een Gregoriaanse hymne en een processie van zijkapel naar het centrum van de kerk werd geëerd.

Verder werkten mee: Scuola Cantorum Karolus Magnus onder leiding van Stan Hollaardt, verteller Ron Vervuurt, mensen van de Stadskerk en de Raad van Kerken, de Capella Cumerana onder leiding van Jetty Podt, organist Berry van Berkum en dichteres Monica Boschman en mensen van de Walk of Wisdom.

De viering is hier terug te zien. De Gelderlander maakte een verslag in tekst en beeld.

0102

De zijkapel en het reliek van Albertus de Grote.

Eerder verschenen

06 september 2022
Leestijd 1 min

Met Albertus van Keulen naar Nijmegen

Lees meer