05 Augustus 2022

Terugblik #liefdeisvooriedereen

Ga naar overzicht

Deel op:

p 1 en 2 augustus was de Zwolse Dominicanenkerk verlicht in de kleuren van de regenboog. Daarmee deed de kerk mee met het programma #liefdeisvooriedereen van KRO-NCRV. Een klein verslag.

Het waren dagen van reflectie, discussie, verstilling, verwondering en gesprek rond de thematiek van LHBTI+-acceptatie. Liefde werd gevierd en onrecht benoemd. Juist in kerken is het nodig om te zoeken naar de erkenning en het vieren van andere dan heteroseksuele liefdesrelaties, en het bestaansrecht daarvan.

Ook in die (liefdes)relaties is immers een glimp van Gods gelaat op te vangen. Oprechte en betrouwbare liefde is heilzaam voor wie het overkomt. Wie werkelijk liefheeft roept in de ander het beste naar boven, als metgezel, steun en tegenover. Dat geldt niet alleen voor paren, maar ook voor onze omgang met iedere mens die we ontmoeten. Wat dat betreft gaat het vieren van liefde ook over vriendschap, over medemenselijkheid, over gastvrijheid – en het strijden daarvoor.

Bekijk hier een fragment uit het radioprogramma De ochtend van vier met Huub Tuin, als bestuurder betrokken bij de Dominicanenkerk.

Een ad hoc-koor olv René van Breukelen zingt 'Laudate omnes gentes uit Taizé.

Broeder Jozef Essing OP vertelt in de recentste KRO- en NCRV-gidsen:

‘Leef je eens in: een jongen wordt verliefd op een jongen, dat is niet goed. Hij doet zijn best, hij gelooft dat hij ervan af kan komen. Toch merkt hij dat hij tegen al zijn gevoelens ingaat en zichzelf helemaal ontkent. Is dat dan de bedoeling? Ik vind dat je daarmee ook de weg naar God verspert. Die weg moet je niet dwarsbomen. Er moet geleefd worden.’

NPO Radio 1 en 4 zonden uit vanuit het klooster (het terugluisteren waard!), organist Aart Bergwerff gaf een concert van Canto Ostinato ‘buiten de banken’, en een ad hoc-koor bezong de Liefde.

Verder konden kerkbezoekers kaarsjes branden, schrijven in het intentieboek, petities van Amnesty International ondertekenen en meehelpen de regenboogvlag samen in te kleuren.

Ruim 700 mensen bezochten de kerk. De deelname aan het KRO-NCRV-initiatief #liefdeisvooriedereen kon op veel waardering rekenen van bezoekers, online en offline. Vanaf gisteren namen de Dom in Utrecht en de Westerkerk in Amsterdam het stokje over.

Aanstaande zaterdag staat het tv-programma Zin in Morgen in het teken van #liefdeisvooriedereen. Broeder Jan Laan OP en Jeroen den Boer zullen dan vertellen over hun relatie met hun heilige plek: het Dominicanenklooster. Zaterdag 6 augustus, 19:06 uur, NPO 2.

Bron: dominicanenzwolle.nl