04 Augustus 2022

Struikelsteen voor zr. Judith Mendes da Costa

Ga naar overzicht

Deel op:

e Stichting Struikelstenen De Bilt legt op donderdag 25 augustus in Berg en Bosch een struikelsteen voor dominicanes Judith Mendes da Costa. Voorafgaand vindt in De Kapel een minisymposium plaats.

Judith Mendes da Costa was dominicanes van Voorschoten en woonde in het klooster dat hoorde bij het Sanatorium Berg en Bosch. In 1942 keerde aartsbisschop de Jong zich in een herderlijk schrijven tegen de Jodenvervolging.

Als represaille werden 200 katholieke joden opgepakt en naar Kamp Westerbork gebracht. Onder hen was Judith Mendes da Costa. Ze kwam als een van de weinigen weer vrij en keerde terug naar het klooster in Bilthoven. In opdracht van de priorin schreef zij daarna haar levensverhaal opgeschreven, dat bewaard is gebleven.

De autobiografie biedt een interessante inkijk in haar keuzes en is ook een ooggetuigenverslag van haar deportatie. In 1944 werd zr. Judith voor de tweede keer opgepakt en vond zij uiteindelijk de dood in Auschwitz.

Eerder verschenen

14 oktober 2010
Leestijd 2 min

Autobiografie Judith Mendes da Costa

Lees meer

Het symposium begint om 15.00 uur in De Kapel, Professor Bronkhorstlaan 10-68, 3721 MB Bilthoven. Sprekers zijn Theo Salemink (medeauteur van het boek Een donkere spiegel, Nederlandse katholieken over joden, 1870-2005) en biograaf P. Hamans,

Rond kwart voor vijf zal buiten, voor de ingang van het voormalige klooster, de steen gelegd worden. Daarna is er de gelegenheid na te praten.

Als je erbij wilt zijn graag aanmelden via: info@struikelstenendebilt.nl. Je kunt een vrijwillige bijdrage in de kosten doen.

judith mendes da costa

Eerder verschenen