11 Augustus 2022

Herbronnen in Fanjeaux

Ga naar overzicht

Deel op:

ijftien dominicaans geïnspireerden togen in juli naar Fanjeaux. Een reis die ontstond op initiatief van de onlangs overleden dominicanes Holkje van der Veer, die graag in het Franse stadje kwam.

Begin 2022 nam Holkje van der Veer, dominicanes van Neerbosch, het initiatief voor een reis naar Fanjeaux (Zuid-Frankrijk) voor dominicaans geïnteresseerden.

Voor de heilige Dominicus was de omgeving van Fanjeaux bijzonder inspirerend. Hier woonde hij ruim tien jaar, hier stichtte hij zijn eerste vrouwenklooster (Prouille), hier verkondigde hij zijn boodschap van heil en van hier zond hij zijn broeders twee aan twee de wereld in om het evangelie te verkondigen.

Zo togen uiteindelijk 15 mensen in juli naar het zuiden van Frankrijk. Holkje zou zelf de reis niet meer meemaken: ze overleed op 6 juni. Maar haar inspirerende geestkracht was voelbaar overal aanwezig.

0103

Rondleiding door br. Renaud, de kerk van de dominicanen in Fanjeaux, de put die volgens de legende ontstond uit Dominicus' tranen.

We verbleven in het gastenverblijf van de broeders en de allereerste dag werden we door broeder Renaud rondgeleid in Fanjeaux. Het gaat er niet om, zo vertelde hij, dat H. Dominicus exact hier of daar gelopen heeft; het gaat niet om de historische feitelijkheden, maar het is een plek om de dominicaanse verhalen van het begin te blijven herinneren en te delen: het vuurwonder, de stichting van het eerste klooster, de legende van de bron. En om de betekenis achter deze verhalen te ontdekken en te verinnerlijken.

Deze herbronning zal niet alleen vruchtbaar voor jezelf zijn, maar ook de verkondiging in al zijn facetten, aldus br. Renaud.

En hoe goed is het om als zusters en broeders samen te zijn! (vrij naar Ps 133:1). Dagelijks vierden we samen de vespers, liepen voor het ochtendgebed over het Dominicuspad naar Prouille, genoten van het uitzicht vanaf het mijmerbankje van Holkje, waar ’s avonds het dorp zich verzamelde om te kijken naar de overvliegende ISS.

Eerder verschenen

24 augustus 2016
Leestijd 8 min

Een nieuwe tak aan een oude boom

Lees meer

We brachten in Toulouse een bezoek aan het eerste broederklooster en in Plavilla ontmoetten we de jongste twijg van de Orde: de Kleine Zusters en Broeders van het Lam. Iedere dag werden goede gesprekken gevoerd over dominicaans Nederland, het eigen religieuze leven en over de mogelijkheden tot samenwerking tussen de geledingen.

Maar er was uiteraard ook ruimte voor aardse zaken, zoals de Tour de France die in het nabijgelegen Carcassonne was neergestreken was. ’s Avonds liepen we samen met het hele dorp uit voor het live programma ‘Vive Le Velo’ van het Belgische TV-station 1 dat vanuit Fanjeaux uitgezonden werd. De grote dominicaanse presentie werd echter in het intro verzwegen en ook wij werden uit het schootsbeeld van de camera gehaald, omdat we het licht verstoorden…

Het waren bijzondere dagen van verbondenheid, van herinneringen en bezinning. Alleen sámen kunnen we vormgeven aan onze dominicaanse presentie!

0104

Pruouille, het eerste klooster van de dominicaanse familie; mozaïek van Dominicus op de uitkijkplek 'Seignadou'; uitzicht over zomers Frankrijk; met br. Renaud bij de put van Dominicus.

Eerder verschenen