Kopstukken

De dominicaan die Le Corbusier en Matisse inspireerde

ierre Charles Marie Couturier (1897-1954) was al 33 toen hij dominicaan werd. Tot dan had hij zich verdiept in hedendaagse religieuze architectuur, weg van de klassieke kerkgebouwen en aankleding. Het Belgische kerknet maakte een portret.

Couturier werd een steeds invloedrijker figuur als het om hedendaagse religieuze bouwwerken ging. 20 jaar lang was hij hoofdredacteur van het kunsttijdschrift L’Art Sacré, en in die hoedanigheid zat hij aan tafel bij het bespreken en plannen van moderne religieuze gebouwen.

Zijn kennis werd hoog ingeschat door kunstenaars als Georges Braque, Fernand Léger, Henri Matisse, Pablo Picasso, Joan Miró en Georges Rouault. Vaak niet-gelovige kunstenaars, maar dat vond Couturier net een pluspunt.

De lijst van bouwwerken waarvoor Couturier als raadgever en/of inspirator fungeerde, is indrukwekkend, maar drie verwezenlijkingen springen bijzonder in het oog.

Op onze website is een hele galerij te vinden aan dominicaanse kopstukken door de eeuwen heen. Neem er een kijkje.

Eerder verschenen