24 Augustus 2022

Brieven uit Kiev (26)

Ga naar overzicht

Deel op:

anuit het centrum van de Oekraïense hoofdstad Kiev schrijft dominicaan Jaroslaw Krawiec levendige brieven. Op onafhankelijksdag vertalen we een nieuwe tekst. 'Elke week komen er nieuwe graven bij.’

De brieven van broeder Jaroslav worden gepubliceerd op de Zwitserse katholieke website www.cath.ch. Wij plaatsten hier vertaalde bijdragen op 12 maart, 23 maart, 7 april, 17 mei en 9 juli

Jaroslav Krawiec is een Poolse dominicaan die in Kiev woont en werkt.

Ik moet toegeven dat Sint Hyacinth elk jaar dichter bij mij komt. Ik beschouw mijn apostolaat in Oekraïne als de vervulling van zijn verlangen om het evangelie te prediken aan de oevers van de Dnjepr.

Ik had de grote vreugde om Rome dit jaar op Stille Zaterdag te bezoeken. Ik ging naar de basiliek van de Santa Sabina (het ‘hoofdkwartier’ van de dominicanen, red), vergezeld door pater Alain Arnould, socius van de Meester van de Orde.

Ik kon het fresco zien dat de inkleding van Sint-Hyacinthe voorstelt. Tegenwoordig bidden veel mensen die deze dominicaanse kerk op de Aventijn bezoeken voor Oekraïne, vaak met speciale gebeden van de broeders.

inkleding sint hyacint van polen

Inkleding van St Hyacinth van Polen, fresco in de Santa Sabina

Het is geen toeval dat ik mijn brief begon met het aanroepen van de heilige Hyacint, aangezien we gisteren (17 augustus, red.) zijn liturgisch feest hebben gevierd. Hoewel we slechts met z’n tweeën zijn in Kiev, pater Jakob en ik, werd de avondmis in onze kapel door een groot aantal mensen bijgewoond. Sint-Hyacint is tenslotte ook de patroonheilige van de stad Kiev!

De kapel van Sint Hyacinth, na de mis van zijn liturgische feest | © Oleksandr Kyrylenko

In navolging van een oude traditie getransplanteerd uit Polen, zegenden we de korenaren. Dit liturgische gebaar drukt onze verbondenheid uit met het wonder dat tot stand is gebracht op voorspraak van de heilige Hyacint, toen storm en hagel de oogst verwoestten en de boeren van de dorpen rond Krakau de heilige kwamen smeken om hen van de hongerdood te redden. Dit jaar was dit gebruik bijzonder veelzeggend.

In tijden van oorlog betalen mensen soms een zeer hoge prijs om de oogst te halen uit de enorme velden van Oekraïne. Veel boeren verloren hun leven of gezondheid toen de machines landmijnen raakten of munitie achtergelaten door soldaten.

Enige tijd geleden las ik een artikel over zo’n tragedie in Andriivka. Het is een populaire naam voor dorpen in Oekraïne, dus ik belde pater Misha en vroeg hem of het dezelfde Andriivka was waar hij al maanden mensen helpt, met de steun van vrijwilligers van het Huis van Saint-Martin in Fastiv. ‘Ja, dat is het’,bevestigde hij.

Eerder verschenen

04 mei 2022
Leestijd 2 min

Berichten uit Fastiv

Lees meer

NB: De Zwolse gemeenschap steunt het werk van pater Misha in Fastiv, klik hier voor een update.

Daarom heb ik gisteren op voorspraak van de heilige Hyacinth gebeden dat de oogst van dit jaar in de velden van Oekraïne kon worden geoogst en niet zou worden vernietigd door Russische bommen en branden veroorzaakt door de oorlog.

Ik bad ook dat het graan veilig de wereld rond zou kunnen reizen vanuit Oekraïense havens. Sint Hyacinth heeft zijn werk voor hem gedaan. Ave, florum flos, Hyacinthe… Ave, protector omnium ad te confugientium…

Misha en de vrijwilligers

Vader Misha en de vrijwilligers van het Huis van Sint Martin de Porres in Fastiv | © Jaroslaw Krawiec

Gisteravond kregen we bezoek van priesters van het bisdom Kamianets-Podilskyi. Ze brachten een parochiaan mee, een soldaat die zwaar gewond was geraakt in de strijd. Na maanden van behandeling zijn chirurgen erin geslaagd om zijn handen en benen te herstellen, die verbrijzeld waren door een raketontploffing. Maar hij heeft nog een lange weg te gaan. Omdat de hele groep meer dan 400 km moest afleggen, kwamen ze laat aan.

Ik was erg ontroerd toen de soldaat ons niet zomaar zijn kamer liet verlaten, maar eerst een van deze priesters om een ​​zegen en gebed vroeg. Iedereen die ooit lang ziek is geweest, weet dat dit de zwaarste nachten zijn.

Hij vroeg de priester die voor hem bad: ‘Wat moet ik doen als het echt erg is?’ Deze zei: ‘Herhaal eenvoudig: Jezus, Zoon van God, heb medelijden met mij.’ Het is zo goed dat Jezus zoveel wijze en toegewijde priesters in Oekraïne heeft die voor hem werken. Ik was ook dankbaar dat mij niet om mijn mening was gevraagd, want ik zou waarschijnlijk iets slims maar oppervlakkigs hebben gezegd.

'We moeten sterk blijven. We hebben kinderen'

Na het ontbijt had ik een gesprek met de vrouw van de gewonde soldaat. Ze vertelde me dat soldaten en patiënten na maanden in het ziekenhuis als familie voor elkaar worden. Haar man hoorde zelfs een keer van een jonge dokter die hem in Ternopil behandelde: ‘Gisteravond hebben mijn vrouw en ik voor je gebeden.’

Ze blijft me vertellen hoe hard de humanitaire hulp die in Oekraïense ziekenhuizen aankomt nodig is – dankzij haar hebben artsen de middelen om voor zoveel gewonde en lijdende patiënten te zorgen.

Ik vroeg haar hoe ze in zo’n situatie verder kon. Ze antwoordde: ‘We moeten sterk blijven. We hebben kinderen. Ik maak me alleen zorgen om mijn man, zodat hij kan overleven, ook psychisch.’ Ik hoop dat zijn bezoek aan de neurologische kliniek in Kiev, waar ze na het ontbijt heen gingen, hem zal helpen zijn volledige gezondheid terug te krijgen. Hij is een dappere man die het leven van veel van zijn kameraden heeft gered.

oekraine begraafplaats soldaten

Elke week komen er nieuwe graven bij op een begraafplaats voor gesneuvelde soldaten in Kiev | © Jaroslaw Krawiec

In mijn vorige brief noemde ik Nikita uit Kharkiv die op 14 augustus het noviciaat in onze Orde begon. Ik hoopte dat ik hem voor het einde van mijn verblijf in Polen in een habijt zou zien. Helaas zijn de broeders besmet met Covid 19 en is de inkleding van dit jaar uitgesteld.

Op weg van Warschau naar Kiev stopte ik in Lviv, waar afgelopen zaterdag het door de dominicanen georganiseerde muziekfestival ‘Alive’ van een week begon. Een jaar geleden werd, dankzij de energie van pater Wojciech, een concert met christelijke muziek georganiseerd op een van de pleinen van Lviv. Zo vierden we de 800ste verjaardag van het overlijden van Dominicus.

Dit jaar organiseerde pater Wojciech, samen met lekenvrijwilligers, een concerttour om het Woord van het Leven in deze moeilijke tijden voor Oekraïne naar de steden Lviv, Ivano-Frankivsk, Khmelnytskyi, Vinnytsia en Fastiv te brengen.

Concert-Alive-Ukraine-1536x1152

Het door de dominicanen georganiseerde christelijke muziekfestival 'Alive' kon worden gehouden in Lviv | © Jaroslaw Krawiec

Op zaterdag speelt ‘Alive’ ook in Borodyanka, een van de meest verwoeste steden rond Kiev. Het eerste concert vond plaats binnen de nobele muren van de kathedraal van Lviv. Dit jaar presenteert het festival de ‘Lux Mundi’-groep, die bestaat uit muzikanten van verschillende religies uit verschillende regio’s van Oekraïne, evenals twee zangers – Sandra uit Zacharpattia en Olga uit Khmelnytskyi.

Pater Oleksandr, die lezingen geeft tijdens het festival, wijst erop dat een van de doelstellingen van de organisatoren is om ons allemaal uit te nodigen om God te leren zien in wat we ervaren.

‘Wij geloven dat God aan de kant van de zwakken en de gewonden staat en ons aanmoedigt om naar hem op te kijken. God leidt ons, en ondanks de opofferingen, verliezen en pijn is hij altijd aanwezig. Hij wandelt met ons en volgt het pad van het kruis, de opstanding en de overwinning’, vertelde pater Oleksandr aan een katholieke website.

De rijen verse graven leken op rijen soldaten die op het punt stonden een parade te beginnen

Ik bracht de nacht door in Lviv bij de paters Paulisten, zodat ik mijn eigen broer, pater Mariusz, kon ontmoeten. Hun priorij ligt naast de Lychakiv-begraafplaats. Momenteel is het een begraafplaats voor soldaten die de afgelopen maanden zijn omgekomen, maar anderen zijn hier in het verleden begraven: Oostenrijkse soldaten die zijn omgekomen in de Eerste Wereldoorlog en later soldaten van het Sovjetleger en de NKVD.

Zondagochtend was de Champ de Mars gehuld in de overblijfselen van de nachtelijke mist, en de rijen verse graven leken op rijen soldaten die op het punt stonden een parade te beginnen. Elke week komen er nieuwe graven bij. Ik zou er meer dan honderd kunnen tellen. In een van de graven, een paar dagen geleden, werd de vijfentwintigjarige luitenant Yuri Strelcov begraven. Hij stierf op 6 augustus in Zaporizja.

Champ-Mars-Cimetiere-768x1024

Op weg naar Kiev passeerde ik Fastiv. Paters Misha en Pawel zaten in de gemeenschapszaal met pater Ruslan, de rector van het seminarie van het bisdom Kiev en Zhytomyr. Ruslan was net terug uit de Karpaten waar hij een groep vluchtelingen vergezelde die hun toevlucht vonden in het huis van Sint Martin de Porres in Fastiv. Hoewel de zomer nog heet is, sprak ik met pater Misha over de komende winter.

Het zal zeker een moeilijke tijd zijn voor mensen wier huizen door oorlog zijn verwoest. Tijdelijke huisvesting vervult zijn rol in de zomer, maar kan mensen niet beschermen tegen vorst en sneeuw. ‘Het is een grote uitdaging voor ons’, zegt pater Misha. ‘We moeten zoveel mogelijk mensen helpen de winter te overleven, zowel degenen die we al helpen als degenen die vanuit het oosten en zuiden van het land naar ons toe zullen komen.’

De woorden van broeders Timothy Radcliffe en Lukasz Popko zijn vol wijsheid

De afgelopen drie dagen heb ik geluisterd naar de online retraite die werd gepredikt in de Basiliek van de Heilige Drie-eenheid in Krakau door paters Timothy Radcliffe en Lukasz Popko. Hun woorden zijn vol wijsheid en ik respecteer en waardeer ze persoonlijk. Ze spraken onder meer over het feit dat we houden van wat bijzonder en specifiek is en dat we een hekel hebben aan wat abstract en algemeen is. Er zit veel wijsheid in deze woorden.

Ze doen me denken aan de vrouw die in een van de dorpen bij Kiev woont en die me het verhaal vertelde van de Russische soldaat die zich in zijn huis moest verstoppen omdat hij weigerde Oekraïense soldaten neer te schieten en die ze voedde met borsjt. Ik vroeg me af in hoeverre wat de paters Timothy en Lukasz zeiden, nuttig zou kunnen zijn voor families en naties die verdeeld zijn door oorlog.

Met groeten en gebeden, en met grote dankbaarheid voor de nagedachtenis van Oekraïne,

Jaroslaw Krawiec OP

Kiev, 18 augustus

Eerder verschenen