15 Juli 2022

Naschriften over zuster Holkje

Ga naar overzicht

Deel op:

a de dood van dominicanes Holkje van der Veer op 6 juni keken diverse media terug op haar leven. In dit artikel verzamelen we deze artikelen, podcasts en columns.

De Gelderlander publiceerde op 15 juli een In Memoriam.

holkje gelderlander IM 15 juli 2022

Trouw publiceerde op 11 juli in de rubriek Naschrift een mooi portret door Bert van der Kruk. ‘Holkje van der Veer hield wel van een experimentje. Hoeveel nonnen vóór haar traden er nou op met een cabaretier? Vol levenslust en geloof stortte zij zich op het leven, ondanks – of juist dankzij – haar fysieke beperking.’

Lees hier: ‘De non die graag het podium beklom’.

NRC publiceerde op 29 juni een portret in de rubriek De laatste bladzijde. Dat allebei de kwaliteitskranten het woord ‘non’ wordt gebruiken is ze vergeven, want Holkje was ooit spottend ‘de hipste non van Nederland’ genoemd en nam die term over als een geuzennaam. (Voor de niet-kenners: het woord ‘non’ is doorgaans gereserveerd voor contemplatieve zusters die in stilte en afzondering leven).

Lees hier: ‘Een non die een plek opeiste midden in het leven.’

Eerder verschenen

05 april 2022
Leestijd 1 min

Geloofsgesprek met Holkje van der Veer

Lees meer

Presentator en uitgever Leo Fijen herdacht Holkje, die hij niet lang voor haar dood interviewde voor de serie geloofsgesprekken, in zijn column in KRO Magazine. ‘Of ik het al wist. Tegen het einde van Tweede Pinksterdag krijg ik die vraag. In twee telefoontjes kort achter elkaar.’ Lees hier de hele tekst.

Ook niet lang voor haar dood was zuster Holkje te gast bij de Kloosterbroeders: twee jongemannen die zich thuis voelen in het klooster van Huissen en daar een podcast over maken. Dat gesprek is hier te beluisteren. Op 22 juni maakten de kloosterbroeders een kleine terugblik.

Eerder verschenen

12 juni 2022
Leestijd 7 min

‘Een ware predikvrouw’

Lees meer