15 Juni 2022

Wat maakt gelukkig?

Ga naar overzicht

Deel op:

at maakt gelukkig? Voor Thomas van Aquino (1225-1274) was die vraag fundamenteel voor zijn gelovige denken over het leven. Een nieuw boek brengt die zoektocht dichterbij voor mensen van nu.

Wat maakt gelukkig? Een grote vraag, eeuwenoud maar altijd nieuw. Een vraag die voor de grote middeleeuwse theoloog en dominicaan Thomas van Aquino aan het begin stond van een intellectuele zoektocht naar de zin van het leven.

In dit boek deelt hij zijn vondsten en geeft hij antwoord op de vragen: wat is het geluk, wat is ervoor nodig en kunnen we het bereiken?

Niko Schonebaum goot de inleiding in een originele vorm: die van een brief aan de lezer, geschreven vanuit Thomas van Aquino.

Een bijzondere vondst, bedoeld om de compacte en voor ons vreemde stijl van redeneren van Thomas toegankelijker te maken. Thomas doet zijn onderzoek namelijk aan de hand van stellingen en tegenwerpingen, die hij nauwkeurig ontleedt. Zijn taal is afstandelijk en heel nauwkeurig, op deze manier nam hij studenten mee in de ontwikkeling van hun denken.

Ondanks de aardige inleiding blijft het een kluif om Thomas te lezen, en zeker om je daarbij te realiseren dat de auteur ook een diepgevoeld geloof en Godsvertrouwen had, en zo’n hartstocht voor zijn roeping dat hij bereid was om in conflict te gaan met zijn voorname familie om lid te worden van die rare nieuwe armoedebeweging: de dominicanen.

Hieronder kunt u een interview beluisteren van Joop van der Elst met vertaler en inleider Niko Schonebaum.

Het boek inkijken kan hier.

Eerder verschenen

05 november 2020
Leestijd 4 min

Thomas’ remedies tegen verdriet

Lees meer