27 Juni 2022

Jezus volgen heeft een bevrijdend effect

Ga naar overzicht

Deel op:

Het is wellicht de grootste uitdaging van de kerk op dit moment: de lockdown van ideeën en structuren verlaten…’

Patrick Lens OP, dominicaan in Brussel

(…) Jezus nodigt uit de vreugde van het evangelie te exploreren, in alle eenvoud. Die eenvoud heeft een zuiverende werking: zij laat zien wat overbodig is en wat niet, wat nodig is, wat kan gemist worden.

Jezus volgen heeft een bevrijdend effect: de ballast die je meesleurt, wordt alsmaar minder. Mensen komen terug tot de basis van het leven, ook tot nieuwe verbondenheid: armoede maakt solidair en helpt te delen met anderen. Zo geraak je als vanzelf met anderen verbonden.

Dan is de tijd rijp om te prediken, anderen deelgenoot te maken van de vreugde die in je leeft. Het is wellicht de grootste uitdaging van de kerk op dit moment: de lockdown van ideeën en structuren verlaten, zelfs van onze meest vertrouwde discussiepunten, onze gewoonten in de pastoraal, de manier van leven in onze christelijke gemeenschappen.

Dominicus, stichter van de predikbroeders, was door een heel diepe contemplatie tot een heel andere houding gekomen. Hij was wellicht van zoveel losgekomen in zijn leven, leeg van zichzelf maar vol van God en van liefde voor mensen, dat hij aandachtig was geworden voor de noden van zijn tijd, vooral voor de noden van anderen, armen, maar ook zondaars.

Deel van de Preek van de Week van dominicaan Patrick Lens, klik hier voor de hele tekst.

Eerder verschenen

22 juni 2020
Leestijd 5 min

Boek: De leeuw en het lam

Lees meer