03 Juni 2022

Dominicanen dragen studentenpastoraat Rotterdam

Ga naar overzicht

Deel op:

anaf halverwege juni dragen de broeders dominicanen in Rotterdam samen het internationale studentenpastoraat vanuit de Eendrachtskapel.

De broeders van het Steiger verzorgen wekelijks de eucharistievieringen door de Engelstalige gemeenschap in de Eendrachtskapel. Broeder Michael-Dominique Magielse OP wordt eindverantwoordelijk voor dit nieuwe gezamenlijke project en daarmee ook het eerste aanspreekpunt.

Tot nu toe was dominicaan Richard Steenvoorde een dag per week studentenpastor voor de Engelstalige gemeenschap van de studenten en young professionals in de Eendrachtskapel in het centrum van Rotterdam. Hij vertrekt medio juni naar het klooster in Leuven (B) waar hij prior is geworden van een nieuwe internationale gemeenschap van dominicanen. De start van deze nieuwe gemeenschap valt samen met een grote verbouwing van het klooster aan de Leuvense Ravenstraat.

Eerder verschenen

‘Via Richard hebben wij de studentengemeenschap van de Eendrachtskapel de afgelopen jaren al leren kennen’, zegt broeder Michael-Dominique. ‘Het is een enthousiaste en nog altijd groeiende groep jonge mensen die op zondag samen komt voor het vieren van de eucharistie en voor ontmoeting en die daarnaast ook nadrukkelijk vraagt om verdieping van hun geloof. Wij denken dat wij als dominicanen op die vraag een antwoord hebben. Vanuit onze eigen achtergronden en specialisaties kunnen we naast de wekelijkse vieringen een divers aanbod van verdieping en gesprek bieden.’

Richard Steenvoorde begon eind 2018 als studentenpastor in Rotterdam. Sinds die tijd heeft de internationale studentengemeenschap een flinke groei doorgemaakt. ‘We kunnen voorzetten wat Richard heeft opgebouwd, met dat verschil dat we het als broeders samen kunnen doen, wat extra mogelijkheden biedt’, aldus Michael-Dominique.

interieur eendrachtskapel rotterdam

Interieur Eendrachtskapel

In de loop van de maand zullen de broeders afwisselend de vieringen voor hun rekening nemen. Op zondag 28 augustus is er een presentatieviering waar bisschop Van den Hende van Rotterdam het studentenpastoraat aan de broeders dominicanen zal overdragen.

De communiteit van Rotterdam bestaat naast Michael-Dominique uit de broeders Stefan Mangnus, Paweł Gużyński en Augustinus Aerssens (die tijdelijk vanwege studie in het klooster van Fribourg woont). Michael-Dominique is sinds 2020 verantwoordelijk pastor voor de Surinaamse parochie in Rotterdam en Stefan Mangnus werkt als docent aan de faculteit Katholieke theologie van Tilburg University. Zij zullen deze functies combineren met het studentenpastoraat.

De vieringen in de Eendrachtskapel zijn elke zondagavond om 18:00 uur.

Onderstaand filmpje werd vorig jaar gemaakt door RTL Z.

Eerder verschenen

22 juni 2021
Leestijd 2 min

Drukte in Eendrachtskapel Rotterdam

Lees meer