30 Mei 2022

Nederlandse broeders nu 'zonen van België'

Ga naar overzicht

Deel op:

et het voorlezen van de namenlijst van de Nederlandse broeders die nu officieel 'zonen van de Belgische provincie’ zijn, is de fusie tussen de dominicanen van de Lage Landen beklonken.

Magister Gerard Timoner OP

Magister van de Orde Gerard Timoner OP is uit Rome overgekomen naar Rotterdam, om de feestelijke opheffing van de Nederlandse Orde te bekrachtigen door het decreet tot opheffing van de Nederlandse provincie voor te lezen. Tientallen broeders uit België en Nederland vieren vandaag hun samengaan.

De Nederlandse provincie, die bestond sinds 1515, besloeg tot 1860 de lage landen. In de jaren vijftig en zestig was de Nederlandse provincie de grootste wereldwijd, met zo’n 600 leden. Nu gaan de Nederlandse broeders, 33 in getal, verder als vicariaat van de Belgische provincie.

Later op de dag kozen de Nederlandse broeders een nieuwe vicaris en twee raadsleden. Dat werden René Dinklo OP, die ‘s ochtends nog provinciaal was, en Stefan Mangnus OP en Michael-Dominique Magielse OP.

De provinciaal van België – en nu dus ook Nederland – Philippe Cochinaux OP, bekleedt die functie tot het kapittel van de Belgische provincie, dan inclusief het Nederlandse vicariaat, in december van dit jaar.

0105

De Belgische provincie, vernoemd naar Sint Thomas van Aquino, is zelf ook een samenvoeging, van de Vlaamse en Waalse dominicanen. De Belgen hebben ingezet op internationalisering en hebben inmiddels Poolse, Vietnamese, Congolese en Indiase broeders opgenomen.

In zijn preek tijdens de eucharistieviering prees magister Gerard Timoner de ‘synodaliteit’, de gemeenschappelijke kracht van de fusie. Die was ook voelbaar bij de hartelijke en blije ontmoeting na het officiële moment van de ’transfiliatie’, het overgaan van de Nederlandse broeders naar de Belgische provincie.

Eerder verschenen

30 juni 2015
Leestijd 6 min

Vijf eeuwen Nederlandse provincie

Lees meer

Niettemin is het aantal kloostergemeenschappen in Nederland (in Berg en Dal, Huissen, Rotterdam en Zwolle) erg kwetsbaar geworden. Na het laatste Nederlandse kapittel, afgelopen september, is een werkgroep aan de slag gegaan met de vraag waar de komende jaren in Nederland dominicaanse presentie mogelijk is.

Dit proces is nog in volle gang. Voor eind van het jaar, wanneer de Belgische provincie haar kapittel houdt, moet hierover meer duidelijk zijn.

De broeders en alle bezoekers van de eucharistieviering kregen een gedenkkaartje met een afbeelding van Dominicus, geschilderd door Egbert Modderman, die recent is geschonken door de dominicaanse leken van de twee landen aan de nieuwe provincie.

Foto’s: Ramon Mangold

0104

20220530_Rotterdam_Dominica nen_WEB28_©RamonMangold

Het nieuw gekozen bestuur van het Nederlandse vicariaat van de Belgische provincie. Vlnr. Michael-Dominique Magielse (raadslid), René Dinklo (vicaris), Stefan Mangnus (raadslid).

Eerder verschenen