30 Mei 2022

Een weggaan dat komen betekent

Ga naar overzicht

Deel op:

Wat in je is, dat zie je niet – en met wat in je is, kijk je en verwerk je wat je ziet.’

‘Dat zijn leerlingen hem binnenkort niet meer zullen zien, zegt Jezus aan de vooravond van zijn dood, komt niet omdat Hij na zijn sterven te ver weg is. Hij is te dichtbij. Hij is in ze als de Geest van de waarheid (vers 17).

Wat in je is, dat zie je niet. Met wat in je is, kijk je en verwerk je wat je ziet. Door de Geest zien we alles in het licht van Jezus, het licht van de God die liefde is. We leven voortaan in de wereld als in de ruimte van Gods liefde die in hem zichtbaar is geworden.

(…) Beslissend is dat de kerk en haar veelkleurige tradities voor mij de wereld hebben geopend en steeds opnieuw openen als een ruimte die fundamenteel is getekend door de liefde van God en die zo om mijn wederliefde vraagt. Dan kan ik niet verloren lopen, wat mij ook overkomt.’

Theoloog en lekendominicaan Erik Borgman in zijn column op www.debezieling.nl