07 Mei 2022

Een 'nieuwe Dominicus' onthuld

Ga naar overzicht

Deel op:

n de Antwerpse Pauluskerk, die volhangt met kunst uit voorbije eeuwen, werd zaterdag 7 mei een nieuwe Dominicus onthuld, geschilderd door Egbert Modderman.

De onthulling vond plaats tijdens de door ongeveer honderd mensen bezochte studiedag van Nederlandse en Vlaamse lekendominicanen.

Het is een cadeau van de leken aan de nieuwe provincie van Belgische en Nederlandse dominicanen, die eind mei officieel gevormd gaat worden. Prior van Antwerpen Didier Croonenberghs OP onthulde het manshoge doek, samen met lekendominicanen Karin Bornhijm (NL) en Tommy Vandendriesche (B).

0103

Egbert Modderman

Het schilderij, een afbeelding van Dominicus die vlak voor het binnengaan van een stad zijn voeten schoonmaakt voor hij zijn schoenen aantrekt, is ontstaan dankzij het project ‘Leven in volheid‘. In dat project, vernoemd naar het vertaalde boek met die titel van Timothy Radcliffe OP, ontmoetten kunstenaars en predikers elkaar over de christelijke verbeelding.

De ook internationaal bekende jonge Groningse kunstschilder Egbert Modderman werd voor dit project uitgenodigd door hoogleraar theologie en lekendominicaan Stephan van Erp. Hij vroeg de schilder ook om een nieuwe Dominicus te schilderen. Met geld uit het project, crowdfunding en een forse eigen bijdrage werd dit mogelijk.

Egbert Modderman vertelde bij de presentatie aan het einde van de studiedag dat het hem was opgevallen met hoeveel liefde dominicaanse zusters en broeders spreken over hun stichter, die zichzelf nooit op de voorgrond stelde en die, zoals dominicaan Anton Milh ’s morgens vertelde, vaak streng was voor zichzelf maar mild voor anderen.

onhulling dominicus moddernan antwerpen 15 mei 2022-4

Modderman wilde die zachtheid, de contemplatie en de aardsheid van de bedelbroeder verbeelden. Het verhaal dat Dominicus graag barrevoets op reis was maar schoenen aantrok als hij een stad in ging trof hem.

Er ging een luid applaus op bij het onthullen van het doek. Ook Modderman, die bekend werd met zijn verbeelding van Sint Martinus voor de Martinikerk in Groningen, gaf aan echt tevreden te zijn met het werk. Toeschouwers zeiden het werk ontroerend te vinden, bedrieglijk eenvoudig, een weg naar binnen wijzend.

Het schilderij is nu in Antwerpen. Mogelijk vindt het een permanente plek in de aanstaande nieuwe internationale broedercommuniteit in Leuven.

onhulling dominicus moddernan antwerpen 15 mei 2022-8

Verslag: Arjan Broers

Eerder verschenen

27 januari 2022
Leestijd 3 min

Crowdfunding voor een nieuwe Dominicus

Lees meer