21 Mei 2022

'De wereld haat ons'

Ga naar overzicht

Deel op:

Het is merkwaardig hoe we er genoegen in scheppen om steeds weer te klagen over de lege kerken en het geringe aantal roepingen’

“Die onder tranen zaaien, zij oogsten met gejuich” (Psalm 126:5)

Philippe Henne OP, dominicaan in Liège (Luik)

Diep in ons hart is er die wereld vol haat waarover Jezus spreekt. Het is de wereld van klagen en zeuren. Het is merkwaardig hoe we er genoegen in scheppen om steeds weer te klagen over de lege kerken en het geringe aantal roepingen.

Deze sinistere houding is zo stevig in ons hart verankerd dat zij ons verhindert om de mooie dingen te zien die de Heer ons schenkt. Ja, de kerken zitten niet vol, maar dit geeft ons des te meer gelegenheid om een echte gemeenschap te vormen. De volle kerken van vroeger maakten dit veeleer moeilijk. Met de kleine aantallen van nu wordt het wel mogelijk. Het is aan ons om onze parochie op te bouwen rond concrete projecten.

We klagen over het kleine aantal roepingen. Des te beter! Wij zullen hen des te beter kunnen ontvangen en ons verrijken door hun nieuwe en persoonlijke manier om het geloof te beleven. Storen ze ons? Dat is het bewijs dat ze leven. Zij herinneren ons ongetwijfeld op een onhandige manier aan het belang van bepaalde gebeden die wij vergeten zijn, zoals de rozenkrans of de kruisweg.

Laten we stoppen met het voeden van de slang die ons hart verslindt

Laten we de rivier van het leven niet langs ons heen laten stromen terwijl wij zitten te wenen en te jammeren. Jezus Christus kennen is een geschenk. We mogen dat geschenk niet laten wegkwijnen in het moeras der wanhoop.

Geloof is een uitdaging die steeds opnieuw moet worden aangegaan. Het is een rijkdom die gedeeld moet worden. Laten we opstaan en naar zieken en eenzamen gaan. En als het ons niet lukt om een vreugdevolle boodschap te brengen, laten wij dan zwijgen en luisteren naar God die door de armsten tot ons spreekt.

Laten we stoppen met het voeden van de slang die ons hart verslindt maar laten wij de deuren van onze ziel openen voor de zachte woorden van tederheid die God ons elke dag influistert.

Philippe Henne OP
bijdrage aan de 35e dag van de serie Resurrexit

Eerder verschenen

13 april 2022
Leestijd 1 min

Resurrexit!

Lees meer