18 Mei 2022

Albertuswandeling van Keulen naar Nijmegen

Ga naar overzicht

Deel op:

n september 2022 wordt herdacht dat dominicaan Albertus de Grote 750 jaar geleden het altaar van de Stevenskerk in Nijmegen heeft gewijd. Een groep pelgrims loopt dan van Keulen naar Nijmegen.

De sarcofaag van Albertus Magnus in de Andreaskirche in Keulen

Op 7 september, precies 750 jaar na de wijding van het altaar door de befaamde dominicaan, wordt een viering gehouden in de kerk, die nu eigendom is van de gemeente. Enkele dominicanen en dominicanessen zullen daar een bijdrage aan leveren.

In negen dagen zal een groep pelgrims de route van Albertus nalopen, van zijn toenmalige woonplaats Keulen langs de Rijn naar Nijmegen.

De pelgrims staan niet alleen stil bij Albertus’ reis van 750 jaar geleden, maar ook bij het feit dat die reis in veel oudere dingen is ingebed: in de middeleeuwse bedevaarten, die weer langs Romeinse wegen en grenzen liepen, die weer de Rijn volgden, die weer langs het landschap van de stuwwallen kronkelde, die weer uit de IJstijden stammen, die weer het resultaat waren van klimaatveranderingen, die oeroude geologische processen weerspiegelden.

Eerder verschenen

Inbedding is de kerngedachte achter de Albertus-wandeling. De wandeling staat los van een specifiek geloof. Het wordt georganiseerd door het Nijmeegse reisbureau Labrys en Dagverlichting, dat inspirerende lunchbijeenkomsten in de Stevenskerk organiseert.

Interieur Stevenskerk Nijmegen

Elke etappe wordt begonnen met een korte gedeelde dagopening met poëzie, stilte en bezinning. Verder is er de meeste dagen een bezichtiging van een kerk, museum, monument of kasteel. We lopen gezamenlijk.

Na de laatste etappe bestaat er de mogelijkheid om op 7 september de herdenking in de Stevenskerk te bezoeken. Voor deze voettocht is het nodig getraind te zijn, om negen dagen achtereen te kunnen wandelen. Gemiddeld is de afstand van de etappes 20 kilometer, maar sommige zijn langer (tot 26 kilometer) of korter (15). Er zijn nog een paar plaatsen beschikbaar.

Eerder verschenen

04 augustus 2018
Leestijd 6 min

Rondwandeling door dominicaans Nijmegen

Lees meer